Lourens Visser, die afgelopen september is benoemd tot CIO Rijk, wil het cio-stelsel binnen de rijksoverheid versterken. Een van de instrumenten waarnaar hij kijkt, is de instelling van een adviesraad voor hemzelf, waar hij kan sparren met bestuurders, specialisten vanuit de markt en academici op bepaalde thema’s.
Dit zegt Visser in een interview in het nieuwe nummer van GOV magazine, waarmee Computable samenwerkt. Bij zo’n adviesraad heeft hij ‘benen-op-tafel sessies’ voor ogen, ‘zonder agenda en zonder te formaliseren, feedback krijgen op waar wij mee bezig zijn. Op wat we goed doen, op wat we minder goed doen.’
De rijks-cio stelt in het interview dat er binnen het Rijk veel meer een visie moet zijn op bepaalde thema’s, zoals de (Rijks)cloud. ‘Ik vind dat wij daarvan de trekker moeten zijn, die visie moeten ontwikkelen, maar die moeten toetsen, binnen het CIO-beraad en ook de CTO-raad waarin alle it-directeuren zitten. Vanuit die visie ga je naar de planvorming en dan pas kom je bij beleid. Beleid waarvan we zeggen: daar willen we een brief voor naar de Kamer sturen, over welke richting we op willen gaan met de cloud, of op het gebied van informatievoorziening of informatieveiligheid.’
Gaia-X
Zo zit hij volgende maand bij de Europese Commissie om inzicht te krijgen in de thema’s die daar op de agenda staan en welke belangrijk zijn om voor Nederland over na te denken en mede kunnen beïnvloeden. Hij geeft als voorbeeld Gaia-X, het initiatief voor een cloudinfrastructuur dat Europa soeverein moet maken op gebied van data-infrastructuur en data buiten de invloedssfeer van de Amerikaanse of Chinese overheid houdt. Vanuit Duitsland is gevraagd om aan te sluiten op Gaia-X en daar gaat Visser zeker over praten.
Visser komt van Dienst Justitiële Inrichtingen vandaan waar hij sinds 2014 chief information officer was. De rijks-cio is er verantwoordelijk voor dat de rijksoverheid ict op een juiste manier inzet.
De post van rijks-cio staat behoorlijk onder druk. Niet alleen door de aanhoudende negatieve berichtgeving over de vele mislukte ict-projecten bij de rijksoverheid, maar ook door de discussies over de rol van de CIO Rijk ten opzichte van de waakhond Bureau ICT Toetsing (BIT) en de cio’s op departementaal niveau.
Voor de goede orde. Het BIT is een doekje voor het bloeden na een parlementaire enquête waar niet alles gevraagd mocht worden omdat de Nederlandse overheid per jaar 5 miljard aan ICT kosten in de sloot gooit.
Europese cloud is nog maar de vraag of het niet veel te laat komt. Wat de bemoeienis van de EU betreft mag je ook nog eens afvragen of die daar ook niet het kind met het badwater gaan weggooien.
Zie https://www.computable.nl/artikel/expertverslag/overheid/6881544/4573232/versteviging-en-verduurzaming.html