De Europese Unie moet het voortouw nemen voor eerlijke, duurzame en concurrerende digitale technologie. Die boodschap presenteert de Europese Commissie vandaag in een visierapport. Vanuit drie beleidsonderdelen wil de Commissie de dromen van tech laten uitkomen en nachtmerries voorkomen.
Europa is onvoldoende voorbereid op de kansen van digitale technologie en de gevaren ervan. Dat is de onderliggende boodschap van de Europese Commissie in een visierapport met de titel Europe Fit for the Digital Age. ‘We moeten vechten vóór de goede zaak en tegen de slechte’, staat in het rapport dat later vandaag wordt gepresenteerd, maar eerder is uitgelekt.
De Brusselse ambtenaren spreken van dromen en nachtmerries van digitale technologie. De dromen bestaan volgens hen uit technologie die bijvoorbeeld zorgt voor eerlijke toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, eenvoudiger transport en een duurzamere planeet. Technologie kan echter snel tot nachtmerries leiden, zoals cyberaanvallen en surveillancesystemen in gebruik door autocratische regimes.
Pijnpunt
Grootste pijnpunt is dat Europeanen voornamelijk technologie gebruiken die elders is ontwikkeld. Digitalisering heeft zo’n grote impact op het dagelijks leven, dat het goed zou zijn als hierbij Europese waarden gelden, aldus de Commissie. Veelgebruikte Amerikaanse platformen als Facebook en Google spelen een fundamentele rol in de maatschappij, maar geven de consument weinig regie over hun gegevens. Ze betalen bovendien onterecht geen belasting in de landen waar ze worden gebruikt.
‘Als we willen dat burgers profiteren van dergelijke oplossingen, moeten we ervoor zorgen dat we ze in Europa ontwikkelen’, staat in het rapport. ‘We moeten zorgen dat digitale transformatie voor allen werkt. Een Europese aanpak, gestoeld op Europese waarden en onze succesvolle ervaring met technologie en innovatie.’
Europese bedrijven zijn gebaat bij een raamwerk voor startups, groei, innovatie en gezonde concurrentie met bestaande platformen, aldus de Commissie. ‘Daarmee kunnen ze de volgende generatie big tech worden. De maatschappij als geheel heeft baat bij duurzaamheid op sociaal en milieuvlak, en bij digitalisering die oog heeft voor privacy, waardigheid en andere rechten.’
Mens centraal
De komende vijf jaar moet Europees technologiebeleid worden gestoeld op drie pijlers, vindt de Commissie. De belangrijkste daarvan is dat de mens centraal moet staan. Hierbij spelen zaken als vertrouwen, privacy, databescherming, democratische integriteit, transparantie, accountability, empowerment en inclusiviteit. Zo moet er meer aandacht komen voor algemene digitale vaardigheden en specialistische techkennis.
De tweede pijler richt zich op een eerlijke en concurrerende digitale economie. Hieronder vallen ook stimulering van het gebruik van kunstmatige intelligentie, big data en snel internet. De derde pijler is de digitale en duurzame samenleving, bijvoorbeeld door beschikbaarheid van elektronische patiëntendossiers, vermindering van CO2-uitstoot met ict en verduurzaming van datacenters en ict-infrastructuren.