Het ministerie van Defensie beslist kort voor de zomer via welk scenario het stilgelegde ict-programma GrIT wordt rechtgetrokken. De twee scenario’s worden eerst beoordeeld door het Bureau ICT-toetsing (BIT), dat het programma al driemaal eerder had bekritiseerd. Dat schrijft staatssecretaris Barbara Visser aan de Tweede Kamer.
Het programma Grensverleggende IT (GrIT) beoogt de vernieuwing van de gehele it-infrastructuur van Defensie. Het ministerie schreef er in 2016 een aanbesteding voor uit. Het consortium Athena (van IBM en Atos) bleef als enige over. Hoewel deze dienstverleners al voorbereidend werk hebben verricht, is de opdracht nog steeds niet officieel gegund. Het BIT heeft zich meermaals kritisch geuit over de risico’s die aan het programma kleven.
Naar aanleiding van de kritische conclusies van het toetsingsbureau besloot staatssecretaris Visser vorig jaar juli om GrIT tijdelijk stil te leggen. Ze liet eerst twee scenario’s uitwerken: aanpassing van de huidige aanpak naar aanleiding van de BIT-aanbevelingen, of kiezen voor een geheel nieuwe aanpak met een nieuwe aanbesteding, op basis van het reeds gevalideerde technisch ontwerp.
Definitieve gunning
Voordat Defensie een beslissing neemt, wordt het aangepaste scenario nogmaals extern gevalideerd. Daarna laat de staatssecretaris de twee scenario’s beoordelen door het BIT. Visser verwacht deze toetsing voor het zomerreces naar de Kamer te sturen. Er volgt ook nog een vertrouwelijke Kamerbriefing op de business case van de scenario’s.
Staatssecretaris Visser streeft ernaar om de definitieve gunning af te ronden in het derde kwartaal van 2020. Dit zou er op duiden dat de bewindsvrouw ervan uitgaat dat er geen nieuwe aanbesteding komt en dus aanstuurt op het eerste scenario met het huidige consortium van IBM en Atos. Dit staat echter niet expliciet genoemd in de brief aan de Kamer.
Het is onbekend wat het budget van het programma GrIT is. Eerder deze week meldden enkele media op basis van interne documenten dat het zou gaan om maximaal 1,3 miljard euro voor een contract van tien jaar. Dit bedrag is nog niet met de Tweede Kamer gedeeld, omdat de gunning nog niet rond is.
Scenario’s
Visser schrijft dat ambtenaren van het ministerie van Defensie de twee scenario’s de afgelopen tijd hebben uitgewerkt, rekening houdende met recente technologische ontwikkelingen in de markt, binnen de rijksoverheid en krijgsmachten van andere landen. Ze raadpleegden ook een aantal cio’s van grote organisaties. Het technisch ontwerp van IBM en Atos werd gevalideerd door Gartner.
Het eerste scenario gaat uit van behoud van de huidige aanpak. Deze wordt echter aangepast zodat Defensie meer kan sturen op waarde voor de organisatie, de prestaties van de leverancier beter kan afdwingen en de mogelijkheid krijgt om nieuwe leveranciers toe te voegen en het contract met de huidige leveranciers te beëindigen indien gewenst.
Het tweede scenario betreft een geheel andere programma-aanpak en een nieuwe aanbesteding. Hierbij verdeelt Defensie het werk in kleinere onderdelen over meerdere marktpartijen en wordt de it-infrastructuur gerealiseerd aan de hand van lifecycle management. Het technisch ontwerp dat IBM en Atos opstelden, blijft behouden. IBM en Atos dreigen met een miljoenenclaim indien Defensie uiteindelijk voor het tweede scenario kiest.
De minister kan dus kiezen uit twee kwaden. Bij het eerste gaan ze toch door en sparen een miljoenenclaim uit terwijl het project 50 a 100% over het budget heen gaat. Bij het tweede krijg je door versnippering en politiek gekonkel dat het project 50 a 100% over het budget heen gaat. Oftewel die miljoenenclaim maakt op de grote hoop geen zier uit.
Als ik de minister was zou ik voor de 2e optie kiezen en zorgen dat de leiding van het project door defensie zelf werd gedaan.
technisch ontwerp valideren voor een project van 10 jaar dat 1,3 miljard euro kost 🙂