De Koninklijke Bibliotheek (KB) wil alle Xs4all-homepages opsporen en bewaren voor cultuurhistorisch onderzoek. De organisatie noemt de pagina’s een ‘prachtige historische bron’ en prijst de internetprovider als pionier in Nederland.
Dit meldt de KB op haar site.
‘Xs4all bood vanaf 1 mei 1994 zijn diensten aan het publiek aan en is daarmee een van de eerste internetproviders van ons land en een van de vroegste particuliere providers ter wereld. Veel internetpioniers brachten hun eerste website uit via Xs4all. Doordat Xs4all nooit van naam of url is veranderd en veel trouwe klanten kende, is een indrukwekkend deel van de homepages uit de periode 1994-2001 bewaard gebleven’, aldus de organisatie. De KB spoort deze homepages op en archiveert een representatief deel.
Websites als historische bron
De vroegste homepages worden ook wel ‘webincunabelen’ of ‘webwiegedrukken’ genoemd: digitale publicaties met de kenmerken van papieren drukwerk. Het waren volgens de KB wilde experimenten met vormgeving en navigatie, tegelijkertijd beperkt door de technische mogelijkheden als opslag en internetsnelheid. De sites weerspiegelden ook alle modetrends en technische ontwikkelingen van de jaren negentig. ‘Ze zijn daarom een prachtige historische bron van het ontstaan en de verandering van de digitale innovatie en digitaal geboren cultuur in Nederland.’
Webarchivering
Tot nu toe zijn deze sites niet actief verzameld door een Nederlandse erfgoedinstelling. Ook is een groot deel niet gearchiveerd door het Internet Archive, omdat ze maar beperkt verbonden waren met de rest van internet door middel van hyperlinks en niet zijn gevonden door crawlers. Voor 2007 werden alleen websites van politieke partijen gearchiveerd door het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen in Groningen. Sinds 2007 houdt de KB zich bezig met webarchivering: het bewaren van cultuurhistorisch belangrijke websites voor toekomstig onderzoek. De KB archiveert de sites zo authentiek mogelijk, beschrijft ze in detail en probeert zoveel mogelijk historische contextinformatie van de digitale topstukken terug te vinden. Het veiligstellen van een deel van dit erfgoed kan dankzij financiële bijdragen van het SIDN Fonds en Stichting Internet4all.