Zowel werkgevers als werknemers zien het aanbieden van e-health-oplossingen in eerste instantie als voornaamste taak van zorgverzekeraars om hierin te voorzien; 41 procent van de medewerkers, tegenover 39 procent van de werkgevers. Als tweede wordt de overheid aangewezen; 37 procent van de medewerkers en 29 procent van de werkgevers vindt de voorziening in e-health-oplossingen een taak voor Den Haag.
Dit concludeert het Health on Demand rapport van adviesbureau Mercer. Het merendeel, 89 procent, staat wel welwillend tegen digitale gezondheidstools en is bereid deze uit te proberen. Ook is het merendeel bereid om zijn gezondheidsdata te delen om hierdoor gepersonaliseerde zorg van hogere kwaliteit te kunnen ontvangen. Een op de tien werknemers in Nederland staat echter niet open voor e-health tools vanuit de werkgever. Ze maken zich zorgen om de privacy van hun gezondheidsgegevens en om de veiligheid hiervan. Ook is er geen vertrouwen in het gebruik van algoritmes in de gezondheidszorg.
Welzijnsprogramma’s hoog op agenda
Iets meer dan de helft van de Nederlandse werkgevers geeft aan de komende vijf jaar meer te zullen investeren in e-health-oplossingen, omdat zij erop vertrouwen dat dit bijdraagt aan het duurzaam inzetten van hun personeel. Wat hun welzijnsprogramma betreft, zijn de belangrijkste focuspunten: werknemers aantrekken en behouden, het verbeteren van productiviteit en het optimaliseren van werkprestaties, arbeidsmoreel en betrokkenheid. Het onderzoek wijst uit dat werkgevers erop vertrouwen dat e-health-oplossingen bijdragen om eerder genoemde doelstellingen te behalen. Zo geeft zestig procent aan dat online gezondheidstools veel impact zullen hebben op het energieniveau van het personeel, ruim meer dan een derde geeft aan dat het bijdraagt aan het behouden van personeel.
Volgens Peter Abelskamp, business leader corporate bij Mercer Nederland, zijn deze cijfers een belangrijke graadmeter voor de toekomst van e-health-oplossingen in Nederland. Hij noemt de oplossingen een kostenefficiënte manier voor werkgevers om hun personeel gezond te houden, wat weer zorgt voor een lager ziekteverzuim en lagere zorgkosten. Als voorbeelden noemt hij oplossingen als bewegings-, stoppen met roken- of gezonde voedingsprogramma’s, die online zijn te volgen onder begeleiding van een coach, of videobellen met een psycholoog.
Over het onderzoek
Het Health on Demand onderzoek is gehouden onder meer dan 16.500 werknemers en 1.300 werkgevers, verspreid over dertien landen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa en Azië. Voor de Nederlandse data werden meer dan duizend werknemers en honderd werkgevers ondervraagd. Het betreft een samenstelling van fulltime- en parttime-medewerkers, freelancers en senior medewerkers.