Altijd leuk, die onderzoeken door recruitmentbureaus over wat ict’ers willen. Recruitmentbureau Robert Walters deed er ook eentje en daar kwam naar voren dat ict’ers uitdaging willen, naast een goede werk-privébalans, invloed hebben op het beleid en thuiswerken. Kortom, de ict’er wil uitdaging en zich bemoeien met het bedrijf, maar wel in zo min mogelijk uren en het liefst thuis op de bank. Dat klinkt nogal verwend.
Ik snap dat wel. Dit soort dingen ontstaan. Elk jaar komt er een eis bij.
Het is zoals je je vakantie uitzoekt. De eerste vakantie denk je nog: maakt me niet uit, joh, als het maar niet te duur is en boven de 28 graden. Vervolgens kom je er die vakantie achter dat dat zwembad bij de camping wel erg lekker was. De volgende vakantie zoek je dus op: niet te duur, boven de 28 graden en zwembad. Je komt er echter achter dat je die airco die je vorig jaar had, dit jaar hebt gemist. Dus het jaar erop ga je zoeken op: niet te duur, boven de 28 graden, zwembad en airco. En zo wordt je lijstje met wensen steeds groter en je zoektocht naar een vakantie ingewikkelder.
Salaris
Zo gaat het ook met je baan. Hoe langer je werkt, des te meer eisen heb je. Terwijl: waarom ging je oorspronkelijk werken? Eigenlijk om geld te verdienen. Heel gek dat in het onderzoek naar voren komt dat salaris pas op de vijfde plaats staat. Zelf denk ik dat salaris op één zou moeten staan.
Nu niet heel hard gaan roepen dat dit niet zo is, want laten we eens een experimentje doen. Stop de maandelijkse betaling aan al die ict’ers maar eens. Ik ben heel benieuwd hoeveel van die ict’ers er komende maandag op hun werk verschijnen. Of thuis op de bank inloggen (dat mag ook).
Genoemd experiment voer je al continu uit, kijk maar eens hoe zelden de gepensioneerden terug komen, nadat ze voor hun beloning niet meer hoeven te komen!
@ Henk van Dongen……verkeerde experiment…..veel van de gepensioneerden heeft alternatief inkomen.
Goede experiment is gewoon GEEN inkomen.
Zijn er ook recruiters voor stand-up comedians die op hun retour zijn of melden deze zich vrijwillig om zure colums te schrijven over een generatie die ze niet begrijpen?
Organisaties zijn op zoek naar ICT talent die de uitdaging aan gaat om te innoveren en invloed op het beleid hierin is zo’n typische factor waarmee ze de regie hebben over de balans tussen werk en privé. Dat klinkt voor iemand die vastzit aan een hypotheek verwend maar veel jongeren zijn nog niet ‘geworteld’ en dus hebben ze nog keuzen in hun prioriteiten. En ja, dat kan in het kader van een goede werk en privé balans dus ook een jaartje er tussenuit zijn zonder salaris want rente op spaargeld krijg je niet meer.
@Een oudlid
Niet iedereen heeft dezelfde humor, don’t shoot the messenger!
On topic: daar waar ouderen aan hun “hypotheek en anderen verplichtingen” vastzitten, willen jongeren ook een keer een zelfstandig bestaan opbouwen en gezien onze fantastische woningnood is dat geen sinecure. Geld helpt dan echt wel.
Zat gesprekken gehad met potentiële werkgevers waarbij bleek dat ze mij de rotzooi van anderen wilden laten opruimen. Daar heb ik geen zin in ook al levert dat meer op aan elke eind van de maand. Wel beseffend dat dit een luxe positie is uiteraard. Maar zolang ze nog naar mij toekomen ben ik degene die deze keuzes kan maken.
Atilla,
Die woningnood is een politieke keuze als we kijken naar het voorrangsbeleid in de sociale woningbouw. Huren is hierdoor alleen in de periferie van Nederland nog een optie waar ook de huizenprijzen nog niet zo hoog zijn omdat er vaak sprake is van krimp. Eén plus één is drie als je kijkt naar deze demografische cijfers want de vertrekkers zijn over het algemeen jong en alleenstaand met een hogere opleiding, zeg maar de doelgroep van de recruiters.
Oudlid
Klopt, de woningnood is naar mijn mening het gevolg van een principiële denkfout. Men gaat namelijk niet uit van het feit dat een dak boven je hoofd moet hebben niet als primaire bestaansbehoefte word gezien. Zo woning moet dan wel demografisch economisch en sociaal bij je passen. De woningen die tot nu toe zijn gebouwd zijn compleet volgens de kapitalistische grondslag: hoe veel geld kan ik er aan verdienen. De oplossing zou dan ook veel drastischer zijn, dan nu veelal word gesuggereerd.