Meer dan honderd bedrijven in de wereld zullen tegen eind 2020 beginnen met het testen van de uitrol van private 5G-netwerken. De smartphonemarkt (hardware, content, services) zal tot en met 2023 jaarlijks groeien met vijf tot tien procent. En bedrijven en consumenten zullen dit jaar meer dan een miljoen robots aanschaffen. Dat zijn de trends die Deloitte voor 2020 voorspelt in zijn ‘Technology, Media & Telecommunication Predictions’.
Het is de negentiende editie van de TMT-voorspellingen die Deloitte uitbrengt.
‘In 2020 zullen we geleidelijk aan een overkoepelend effect opmerken waarbij diverse spelers uit de sector nauwer zullen gaan samenwerken nu individuele technologieën zoals robots en private 5G beter met elkaar verbonden worden’, zegt Vincent Fosty van Deloitte. ‘In België zijn accessoires (bijvoorbeeld telefoonhoesjes) een belangrijk multiplicator-effect voor smartphones, dat de omzet in de sector stimuleert.’
Van de bijna één miljoen robots die naar verwachting door Deloitte in 2020 zullen worden verkocht voor gebruik in bedrijven, zal iets meer dan de helft uit robots voor professionele dienstverlening bestaan. De sector van robots voor professionele dienstverlening wordt gedomineerd door logistiek. Iets minder dan de helft van de ongeveer 360.000 robots voor professionele dienstverlening die in 2019 aan bedrijven werden verkocht, ging naar logistieke bedrijven. Keurings- en defensiebedrijven behoorden tot de grootste afnemers.
Er zijn twee bijkomende grote en groeiende markten voor consumentenrobots: consumentendiensten (voor taken zoals stofzuigen, grasmaaien en ramen wassen) en entertainment. In de loop der tijd is het onderscheid tussen de verschillende robottypes echter minder duidelijk geworden. Hoe een machine wordt genoemd, is wellicht minder belangrijk dan wat ze kan.
Private 5G
Deloitte voorspelt verder dat meer dan honderd bedrijven wereldwijd zullen beginnen met het testen van private 5G-netwerken tegen eind 2020. Gezamenlijk zullen ze daarbij enkele honderden miljoenen dollars investeren in werkuren en uitrustingen. Voor tal van de grootste bedrijven ter wereld zal private 5G wellicht de geliefkoosde optie worden, vooral voor industriële omgevingen zoals productievestigingen, logistieke centra en havens.
‘Dit is ook een groeiende trend in België waar wij momenteel Orange adviseren om een privaat 5G-netwerk en de bijbehorende technologieën op de markt te brengen voor diverse business-to-businessklanten’, zegt Tim Paridaens, iot-expert bij Deloitte België. ‘We hebben nauw samengewerkt en gebruikssituaties uitgewerkt voor onderling verbonden, vernieuwende technologieën, zoals sensors, slimme camera’s, schepen die op afstand bestuurbaar zijn, zelfrijdende auto’s en drones. Deze gebruikssituaties tonen het grote potentieel van 5G-netwerken aan, voor industriële toepassingen op gebieden zoals veiligheid, efficiëntie en betrouwbaarheid.’
Videoreclame
Deloitte ziet nog een paar sectoren die de komende jaren op rozen zitten en stevige groeicijfers zullen kunnen voorleggen. De wereldwijde omzet van videodiensten met reclame bijvoorbeeld zal naar schatting 32 miljard dollar bedragen in 2020, volgens Deloitte. Azië, met inbegrip van China en India, zet de toon met 15,5 miljard omzet, nagenoeg de helft van het wereldwijde totaal. In China, India en de hele regio Azië is video met reclame het dominante model voor het leveren van streaming video aan consumenten. In de VS daarentegen beogen de meeste direct-to-consumer-videodiensten een abonnementsformule zonder reclame.
Daarmee samenhangend, voorspelt Deloitte ook dat de wereldwijde markt van content delivery networks in 2020 goed zal zijn voor 14 miljard dollar, een stijging van meer dan 25 procent tegenover de geraamde 11 miljard voor 2019. De markt zal verdubbelen tot 30 miljard tegen 2025. Deze groei wordt hoofdzakelijk in de hand gewerkt door een steeds grotere honger bij de consument naar streaming video over internet.
Audioboeken, podcasts en satellieten
In 2020 zal de wereldwijde markt voor audioboeken groeien met een kwart tot 3,5 miljard dollar en zal de wereldwijde podcasting-markt met dertig procent stijgen ten opzichte van 2019 tot 1,1 miljard in 2020. Daarmee wordt voor het eerst de drempel van een miljard dollar overschreden. In België worden er steeds meer podcasts gemaakt, maar niet iedereen is vertrouwd met dit medium. De meeste luisteraars zijn jongeren.
Tegen eind 2020 zullen er ook meer dan zevenhonderd satellieten met lage omloopbanen (low-earth orbit) zijn die wereldwijd breedbandinternet willen aanbieden, ten opzichte van ongeveer tweehonderd eind 2019. Deze nieuwe ‘mega-constellaties’ van breedbandzenders in een omloopbaan zullen daar potentieel nog meer dan 16.000 individuele satellieten aan toevoegen in de komende jaren.