De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een sectoronderzoek naar gegevensuitwisseling en interoperabiliteit van ict-systemen in de zorg. Daarbij kijkt het naar de systemen voor elektronische patiëntendossiers (epd's).
Dat schrijft de waakhond in de ACM Agenda 2020-2021, waarin de digitale economie één van de drie aandachtsgebieden is.
De ACM schrijft dat digitalisering in de zorg veel kansen biedt. Echter, zegt de waakhond, ict-leveranciers hanteren ‘commerciële en technische strategieën’ die negatieve gevolgen hebben voor de concurrentie. Zo houden deze strategieën de toetredings- en groeimogelijkheden van leveranciers tegen en wordt innovatie en de kwaliteit en veiligheid van zorg beperkt.
Reden voor de waakhond om een sectoronderzoek te doen. Het laat aan Skipr weten dat dit onderzoek gaat over bredere trends en ontwikkelingen in de zorgsector. Meer informatie wil de partij pas kwijt nadat het onderzoeksvoorstel is goedgekeurd.
Data-uitwisseling
Er is in toenemende mate aandacht voor data-uitwisseling in de zorg. Vooralsnog is het moeilijk om medische data, dat opgeslagen staat bij de diverse leveranciers, onderling te delen. Hierdoor is het bijvoorbeeld voor zorginstellingen lastig om een totaalbeeld van hun patiënt of client te vormen.
In Nederland ontstaan steeds meer initiatieven om die gegevensuitwisseling te stimuleren. Zo werd vorig jaar het manifest Samen Vooruit opgesteld, waarin de ondertekenaars de data-uitwisseling tussen ict-leveranciers mogelijk willen maken.
Ook de overheid besteedt aandacht aan het thema data-uitwisseling in de zorg. Zo werkt minister Bruins van Medische Zorg & Sport aan een wetsvoorstel waarbij elektronische gegevensuitwisseling binnen de zorg verplicht wordt. In dat wetsvoorstel, dat eind 2020 af moet zijn, wil hij ook technische standaarden vaststellen voor de gegevensuitwisseling. De minister pleit voor ‘eenduidige stekkers van systemen zodat de systemen ook technisch op elkaar kunnen aansluiten onafhankelijk van leverancier’. Daarmee maakt hij ruimte voor andere aanbieders van ict-systemen in de zorg.
Bovendien stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een nieuwe subsidieregeling in werking om de digitale gegevensuitwisseling in de zorg te verbeteren. Hiervoor is in totaal negentig miljoen euro beschikbaar.
Het is vooral moeilijk om de medische data die opgeslagen liggen bij verschillende behandelaars inzichtelijk te krijgen zodat de patiënt kan aangeven WAT er met WIE gedeeld mag worden. Ondertekenaars van data-uitwisseling zullen vooral moeten kijken naar de wet, de WGBO kent een clausule over het medische geheim. En ik voorzie dan ook het volgende ict-faalproject met het idee van een verplichte gegevensuitwisseling omdat de regie daarover uiteindelijk bij de patiënt ligt of een wettelijk bevoegde vertegenwoordiger en niet bij de minister.
Maar hopen dat de ACM Privacy by Design (art. 25 AVG) expliciet als aandachtspunt neemt.
Want minister Bruins is voorlopig nog aan het stekkeren.