Hardwaredienstverlener Centralpoint blijkt ook uitstekend uit de voeten te kunnen met het binnenhalen van softwaredeals bij de overheid. Het bedrijf uit Amstelveen is een van de winnaars van de rijksbrede aanbesteding EASP (Europese Aanbesteding voor Standaard Programmatuur) 2019. Geschatte totale waarde: zo'n 75 miljoen per jaar. Het betekent de definitieve doorbraak van Centralpoint als leverancier van standaardsoftware.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) coördineerde EASP2019 en heeft namens negen ministeries plus een aantal overheidsdiensten/zbo’s standaardsoftware aanbesteed. In eerste instantie voor achttien maanden; inclusief alle verlengingsopties bedraagt de looptijd van EASP2019 vier jaar. Ook bestaat er nog de optie om een overbruggingsperiode van maximaal twaalf maanden in te bouwen met oog op het ingaan van de volgende aanbesteding.
Centralpoint, de fusie van Infotheek, Scholten Awater en Centralpoint.nl, staat bekend als een van de grootste hardwaredienstverleners van Nederland. Het bedrijf beschikt ook over een gespecialiseerde tenderdesk om mee te dingen met overheidsaanbestedingen. Daar blijkt nu ook software te zijn bijgekomen.
Het Amstelveense bedrijf is in twee van de zes percelen tot mede-winnaar uitgekozen. Het betreft tot twee keer toe de categorie ‘Levering van overige standaardprogrammatuur en dienstverlening van overige vendors + open source’. Het gaat dan om software van talloze leveranciers, behalve van Microsoft, Oracle, SAP en Citrix (en de aan deze bedrijven gerelateerde open source pakketten).
De andere winnaars van deze twee percelen zijn Comparex en Protinus IT.
Publieke tenders
Commercieel directeur Luuk Slaats bevestigt in een reactie dat software tegenwoordig ook onderdeel is van de strategie van zijn bedrijf. Hij legt uit dat deze keuze te maken heeft met propositie in de markt waarbij Centralpoint zowel de ‘voorkant’ (het apparaat) als de ‘backend’ (de datacenter) van it kan aanbieden bij klanten in Nederland, én ook op grote schaal.
‘Aangezien software een steeds belangrijkere rol gaat spelen in het keuze-pallet van de klant en zijn manier van werken, hebben wij besloten om ook software actief aan ons portfolio toe te voegen’, stelt Slaats. ‘Wij zijn onze software/licentie-unit aan het uitbreiden en proposities aan het uitwerken en onze implementatie, installatie en beheer van software aan het inrichten.’
Volgens Slaats bood Centralpoint al softwarediensten aan maar is het verschil nu dat het bedrijf zijn klanten actief gaat helpen met het inkopen van software. Dat doet het bedrijf niet alleen, het werkt daarbij samen met fabrikanten en/of partners. ‘Onderdeel hiervan is uiteraard het vol inzetten in de publieke markt middels tenders waarvan EASP2019 een mooi resultaat is en we de overtuiging hebben dat er nog meer van dit soort tenders door ons te winnen zijn.’