Een it-verbeterprogramma bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) loopt uit de hand. Dit zogeheten TransVIR2RVO is bedoeld om de visserijregistratiesystemen te verbeteren en in het ict-landschap van RVO te integreren. Volgens Bureau ICT Toetsing (BIT) lukt dit niet en zijn de gebudgetteerde projectkosten inmiddels opgelopen van 8,5 miljoen tot 30,9 miljoen euro door extra wensen. BIT adviseert om het TransVIR2RVO te herzien.
Aanleiding voor het opzetten van het programma TransVIR2RVO is de overgang van het Team Uitvoering Visserijregelingen (VIR), onderdeel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), naar RVO, een dienst van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). VIR beheert diverse registers, verzorgt diensten aan visserijbedrijven, zoals vergunningen en contingenten, en levert zo’n vijfhonderd rapportages aan de Europese Unie en onderzoeksinstellingen.
De Dienst ICT Uitvoering (DICTU) van EZK is beheerder van de systemen en ondersteunt TransVIR2RVO. De drie hoofddoelen van het programma zijn: integratie van de informatievoorziening in het ict-landschap van RVO, knelpunten in de huidige ict-oplossen, met name rond het kernsysteem VIRIS3, en het aantonen van de rechtmatigheid van de uitvoeringsprocessen.
Bij aanvang van het programma in 2016 is geen BIT-toets aangevraagd. Bij uitbrengen van het programmaplan 2019–2021 is dat alsnog gedaan. Het BIT constateert in zijn adviesrapport dat het TransVIR2RVO het na al die jaren niet gaat lukken om de benodigde verbeteringen in de systemen en processen van VIR door te voeren. De ict-waakhond schrijft: ‘Er is een aantal verstrekkende technische keuzes gemaakt waarvan de meerwaarde onduidelijk is. Het programma gaat overhaast te werk; hierdoor halen resultaten zelden de eindstreep. Er is daarnaast onvoldoende grip op de ontwikkeling van de programmakosten.’
Hoge kosten
Ook rijzen de ict-kosten de pan uit. Oorspronkelijke begroot op 8,5 miljoen is er inmiddels al 15,4 miljoen euro uitgegeven en is het totale budget opgehoogd tot 30,9 miljoen euro. Het BIT adviseert dan ook om het programma te versimpelen door de ambities terug te brengen tot het oplossen van de belangrijkste knelpunten en te stoppen met een aantal onderdelen. Tevens moeten er maatregelen worden getroffen om sneller resultaten te kunnen implementeren en te zorgen voor een samenhangende inhoudelijke en financiële sturing.
Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zegt in een reactie aan de Tweede Kamer dat er al een aantal maatregelen voor een betere aansturing en uitvoering is genomen en dat er maar één programma-onderdeel (workflowmanagement) hoeft te worden gestopt omdat de andere onderdelen inmiddels zijn afgerond.
Zij schrijft: ‘Om de betrokkenheid van en de toegevoegde waarde voor de uitvoering verder te versterken, is een specifieke functie aan het uitvoerende team toegevoegd die zorgt voor de samenhang tussen programmaresultaten en de noodzakelijke functionaliteiten voor de uitvoering van de visserijregelgeving. Daarnaast zal het programma als geheel worden getemporiseerd en in balans worden gebracht met de capaciteit van het uitvoerende team.’
Fiasco’s
Het is niet voor het eerst dat EZK in het algemeen en Dictu in het bijzonder met ict-fiasco’s te maken. Zo lukte het Dictu niet om een cloudwerkplek in te richten, liep de aanbesteding van een zaaksysteem spaak en kostte de scheiding van de it-systemen van EZK naar het afgesplitste ‘nieuwe’ ministerie van LNV maar liefst zo’n 35 miljoen euro.