De ict-professional wil vooral uitdaging, een goede werk-privébalans met de mogelijkheid om thuis te werken en eigen uren in te delen, en invloed hebben op het succes van de organisatie. Een klinkende bedrijfsnaam of missie blijken overbodig om als bedrijf ict’ers aan je te binden.
Dit blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Robert Walters.
Het belangrijkste vinden ict’ers uitdaging in hun functie, op de tweede plaats staat een goede werk-privébalans, en dan vooral de mogelijkheid om thuis te werken of de eigen uren in te delen. Het merendeel van de ondervraagde ict’ers, 79 procent, is hier tevreden over. Op drie staat de invloed die ze hebben op het succes van de organisatie. Hierover zijn twee op de drie ict-professionals erg te spreken. Slechts 5 procent van de ict’ers geeft aan dat de impact van zijn werk niet duidelijk zichtbaar is. Op de vierde plaats staat het zelf indelen van de werkzaamheden en op nummer vijf salaris en arbeidsvoorwaarden.
Een aantrekkelijke missie van het bedrijf vinden it’ers de minst belangrijke factor bij het kiezen van een nieuwe baan. Ook met een bekende bedrijfsnaam ga je it-professionals niet binnenhalen. Meer dan de helft van hen zegt namelijk geen waarde te hechten aan de bekendheid van het bedrijf waarvoor ze werken. Opvallend genoeg zijn it’ers die op interimbasis werken positiever over de inhoud van hun functie dan it’ers in vaste dienst. Van de professionals werkzaam in vaste dienst, geeft 69 procent aan tevreden te zijn met zijn taken en verantwoordelijkheden. Van de interim it-professionals is 86 procent tevreden met de inhoud van zijn huidige interim-opdracht.
AWS, Microsoft BI en Jira populairst
Wat betreft vaardigheden zijn AWS, Microsoft Power BI en Jira het meest gevraagd. Qua functies is er 68 procent meer vraag naar business intelligence developers, 39 procent meer vraag naar data scientists en 38 procent meer naar datamanagers. Naar cybersecurity-engineers stijgt de vraag met 34 procent.
Uit de Salary Survey 2020 van Robert Walters blijkt verder dat goed gekwalificeerde it-professionals met kennis van de Nederlandse taal behoorlijk schaars zijn. Vooral specialisten in business intelligence en machine learning zijn bijna niet meer te vinden en kunnen flinke salarissen vragen.
Verder komt naar voren dat negen op de tien professionals vorig jaar salarisverhoging kregen. Ook dit jaar verwachten it’ers meer te gaan verdienen. Twee op de drie interim-professionals verwacht een stijging in inkomen, tegenover 78 procent van de werknemers in vaste functies. Het merendeel van de it-professionals werkzaam op interimbasis verwacht zelfs dat zijn inkomen meer dan 10 procent gaat stijgen.
Tot slot staan negen op de tien it’ers open voor een nieuwe baan, zelfs als zij niet actief op zoek zijn. Gemiddeld werken it’ers ergens 1,8 jaar voor ze een overstap maken. De meest genoemde reden om te switchen van functie, is het kunnen maken van een carrièrestap, of het uitzicht op inhoudelijke ontwikkeling. Ook een internationale carrière staat hoog op het wensenlijstje van menig it’er. Een op de vijf zou zijn huidige baan opgeven voor een uitstapje naar het buitenland.
Over het onderzoek
Robert Walters voerde in oktober 2019 een enquête uit onder 941 Nederlandse it-professionals. Van deze it-professionals was 49 procent werkzaam in een vast dienstverband, terwijl 36 procent werkte aan een interim-opdracht. De overige 15 procent had op het moment van invullen geen baan.