Oprichtingspartners Vodafone, Ericsson, Brainport Development en High Tech Campus openen vandaag de 5G HUB in Eindhoven. Op deze plek gaan bedrijven, startups, overheden en studenten samen de nieuwe technologie van 5G volgens de betrokkenen in praktijk brengen.
De 5G HUB in de regio Brainport Eindhoven is bedoeld als broedplaats voor nieuwe 5G-technologie. Inmiddels hebben dertig (nog anonieme) partijen volgens de partners hun interesse getoond om samen te werken in de hub. De ruimte op de High Tech Campus telt ruim zevenhonderd vierkante meter en ligt in de nabijheid bedrijven als ASML, Philips, TNO en TomTom.
Verwachting is dat hier in de komende jaren tal van nieuwe ideeën en toepassingen ontstaan op het gebied van 5G en andere technologieën, zoals fotonica, blockchain en machine learning. Hiervoor is in de hub radiotechnologie aangelegd om 5G toe te kunnen passen. Deze is geschikt voor de 3,5 gigahertz testfrequentie en biedt volgens de initiatiefnemers zeer hoge snelheid en ultrakorte responstijden. Voor maximale capaciteit is dit te combineren met bestaande 4G frequentiebanden 800, 1800, 2100 en 2600 megahertz die eveneens in de hub beschikbaar zijn.
Jan-Willem Neggers, algemeen directeur van de High Tech Campus, geeft aan dat de Campus in 2030 één van de grootste technologiehotspots van Europa wil zijn: ‘Daar hoort de 5G Hub vanzelfsprekend bij om de grote maatschappelijke opgaven te versnellen. Zeker als we kijken naar nieuwe connectiviteit en technologische ontwikkelingen van 5G en kunstmatige intelligentie, waarbij supersnelle data-uitwisseling essentieel is. Dat moet je hier in het technische hart van de regio kunnen beproeven.’
Live pilot met iot-ambulance
Philips, de GGD Brabant-Zuidoost en het Catharina Ziekenhuis lieten tijdens de opening met de pilot ‘connected ambulance’ zien wat de mogelijkheden van 5G zijn voor de gezondheidszorg. 5G maakt het mogelijk om meer data te versturen en door middel van network slicing prioriteit te geven aan dataverkeer.
Zo kan een betrouwbare verbinding gecreëerd worden tussen een arts in het ziekenhuis en een ambulanceteam. Bij de ‘connected ambulance’ pilot kijkt een arts mee naar echografiebeelden van een patiënt die nog onderweg is naar het ziekenhuis. De arts kan het ambulanceteam vervolgens alvast adviseren over het starten van de juiste behandeling op basis van de echobeelden.
Innovatieprogramma
De 5G Hub heeft tot slot een speciaal ontwikkeld innovatieprogramma gericht op de thema’s gezondheid, entertainment, business, sport en cultuur. De ruimte is flexibel ingericht voor inspiratiesessies en demonstraties met onder andere een tribune voor zeventig mensen. Op dinsdagen is er inloopspreekuur voor de eerste intake van ideeën.
Ondernemingen, startups, studenten en scholen kunnen zich hiervoor aanmelden via de website. Diverse partijen hebben al ruimte in de hub gereserveerd. Zo gaat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hier ervaring opdoen met machine learning waarbij verkeerslichten zich via datastromen leren aanpassen aan verkeerssituaties. Inzet van de Hub is dat eind 2020 minstens zes organisaties met nieuwe toepassingen aan de slag zijn.
Aandacht voor de gevolgen van straling
Een van de afspraken die gemeente Eindhoven in de aanloop al met de oprichtingspartners van de 5G Hub maakte, is dat zij aandacht geven aan gezondheid en veiligheid. Niet alleen voor bezoekers, maar ook voor omwonenden en andere belangstellenden. Via de website www.5ghub.nl verschijnen artikelen over de activiteiten en voortgang. Ook worden daar openbaar de meetuitkomsten gepubliceerd die onafhankelijke stralingsdeskundigen van de TU Eindhoven regelmatig zullen uitvoeren.