Geen overheidswinnaar dit jaar bij de Nederlandse Privacy Awards 2020 bij gebrek aan 'nominabele' inzendingen. De prijzen gingen naar Publicroam (categorie b-to-c), Nuts (categorie b-to-b) en Candle (aanmoedigingsprijs). D66-Kamerlid Kees Verhoeven, die de prijzen uitreikte, was 'not amused' en roept overheidsorganisaties op om voortaan werk te maken van de inzendingen.
De Privacy Awards zijn bedoeld voor bedrijven, instellingen en overheden die zich met hun product of dienst positief weten te onderscheiden op het gebied van privacy. De opzet is zo dat organisaties zelf een voordracht doen. ‘Het is een positieve prijs. Het is niet de bedoeling dat organisaties worden afgeschrikt door ongewenste nominaties. Ze moeten zelf enthousiast genoeg zijn om deel te nemen. Alleen, de inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury aan de hand van een aantal strenge criteria. De lat ligt hoog’, licht directeur Vincent Böhre van belangenorganisatie PrivacyFirst toe.
Daar kwam Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid van D66, ook achter toen hij op 28 januari de prijzen uitreikte in een bomvolle zaal in Nieuwspoort in Den Haag. Toen hij de enveloppe voor de categorie ‘Overheidsdiensten (van de overheid voor burgers)’ opende, bleek-ie leeg en zat daar geen briefje in met daarop de naam van de winnaar vermeld.
Er werd hem medegedeeld dat er voor deze overheidscategorie onvoldoende nominabele inzendingen waren binnengekomen. Een slechte zaak, vond Verhoeven, een van de weinige politici met ict-affiniteit. Hij deed dan ook aan overheidsorganisaties in het algemeen en de aanwezige ambtenaren in het bijzonder de oproep om vooral mee te doen aan de Privacy Awards-competitie. Binnen de overheid vinden er in zijn ogen genoeg privacyvriendelijke initiatieven plaats.
Goede hoop
Directeur Böhre van Privacy First heeft overigens goede hoop dat er volgend jaar wél een Privacy Award wordt uitgereikt in de overheidscategorie. ‘Er hebben al partijen gereageerd met de belofte dat ze mee gaan doen.’
D66’er Verhoeven kon gelukkig wel drie andere prijzen uitreiken, op de Europese Dag van de Privacy, tijdens de Nationale Privacy Conferentie in Den Haag van Privacy First en ECP – Platform voor de Informatiesamenleving ECP. Zo sleepte Publicroam een Privacy Award in de wacht in de categorie Consumentenoplossingen (van bedrijven voor consumenten), werd Nuts winnaar in de categorie Bedrijfsoplossingen (binnen een bedrijf of business-to-business) en kreeg Candle de Aanmoedigingsprijs voor een baanbrekende technologie of persoon.
Skotty en Rabobank/Deloitte waren genomineerd, maar vielen buiten de prijzen.
Winnaars en genomineerden-zonder-award
Publicroam geeft bezoekers veilig en gemakkelijk toegang tot wifi-gastnetwerken in publieke ruimtes. Een gast maakt een persoonlijk account aan, gekoppeld aan zijn of haar mobiele nummer. Daarna gaat deze persoon voortaan automatisch online, overal waar publicroam wordt aangeboden. De sterke beveiliging zorgt ervoor dat persoonlijke gegevens niet zomaar uit de lucht worden geplukt. Publicroam is gebaseerd op dezelfde architectuur van Eduroam (wifi-netwerk voor docenten en studenten) en Govroam (voor ambtenaren). Deze variant is bedoeld voor aanbieders van openbare wifi-netwerken. Publicroam beheert een centrale Radius-server en een database met daarin de identiteiten van personen met een Publicroam-account.
Nuts biedt een decentrale infrastructuur voor privacyvriendelijke zorgcommunicatie. Het wil hiermee een alternatieve oplossing vormen voor identiteitsmanagement en het delen van persoonsgegevens in de zorg. Het initiatief houdt in dat individuen zeggenschap houden over welke zorggegevens gedeeld mogen worden door zorgverleners met andere zorgverleners. Stichting Nuts heeft zijn uitgangspunten in een manifest neergelegd die door deelnemers onderschreven moeten worden, en alle software die ontwikkeld wordt moet voldoen aan de eisen van open source.
Candle is een project dat gericht is op het ontwikkelen van alternatieve internet-of-things-systemen in en rondom het huis, met als basis dat er geen verbinding met het internet noodzakelijk is. Het is gestart als projectorganisatie met studenten vanuit de universiteit, hogeschool en kunstenaarscollectieven gericht op het ontwikkelen van praktische hardware-oplossingen, gecombineerd met open source software. Zo kunnen diverse huishoudelijke apparaten zoals de cv, camera’s, een CO2-sensor en andere toepassingen eenvoudig met elkaar verbonden worden. Voor het contact maken met een extern netwerk wordt een schakelaar toegepast. Als gebruiker maak je een bewuste keuze wanneer je de mail en andere data naar binnen haalt en naar buiten zendt.
Verder waren er nog nominaties voor Skotty, dat claimt een veilig alternatief te bieden voor het regelmatig versturen van e-mails met bijlagen, en een project van Rabobank/Deloitte waarbij de aanvraag van een sociale huurwoning loopt via een app (Wallet) en gebruikmakend van bestaande (DigiD) en nieuwe technieken (zero knowledge proof en blockchain.