Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen zien geen heil meer in hun gezamenlijke Shared Service Center Zuid-Limburg (SSC-ZL). Hoewel het samenwerkingsorganisatie sinds eind 2015 bestaat, lukt het maar niet om gedeelde taken en medewerkers vanuit de gemeenten ernaar over te dragen. De drie colleges van burgemeester en wethouders besloten gisteren de stekker eruit te trekken.
De eerste plannen voor het SSC-ZL stammen uit 2011, toen de drie gemeenten samen met provincie Limburg een traject startten om hun bedrijfsvoeringstaken onder te brengen in een gezamenlijke organisatie. Na de oprichting van het service center in 2015 volgden vergeefse pogingen om taken als inkoop, ict en de personeels- en salarisadministratie en de betreffende medewerkers te verhuizen naar het gezamenlijke pand in Heerlen. Het plan was om later ook andere Zuid-Limburgse gemeenten toe te laten.
Terughoudendheid
In de drie gemeenten heerst terughoudendheid over het service center. Maastricht liet vorig jaar een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren en in Heerlen gaat de voorkeur uit naar Parkstad IT, een regionaal samenwerkingsverband met vijf andere gemeenten en de regionale brandweer. Daarnaast adviseerde de directeur van SSC-ZL om de samenwerking niet voort te zetten. Ook is er sprake van voortdurende onzekerheid voor de betrokken medewerkers.
Gemeente Beek en vervoersorganisatie Omnibuzz zijn momenteel de enige twee externe klantorganisaties die diensten afnemen van het SSC-ZL. De dienstverlening aan hen komt nu in handen van gemeente Sittard-Geleen.
Leveranciers
In 2016 werden diverse onderdelen van het SSC-ZL aanbesteed, de meeste voor een periode van vier jaar. Voor de levering van hardwareproducten en -diensten koos de organisatie destijds voornamelijk voor Scholten Awater met als alternatieven ARP, Centric en Centralpoint en Infotheek. (Scholten Awater, Centralpoint en Infotheek zijn een jaar later gefuseerd.)
Als voorkeursleverancier van software koos het samenwerkingsverband destijds Centric, met Comparex (tegenwoordig SoftwareOne) en ARP als alternatieven. Ict-dienstverlener Ictivity werd samen met Atos, Centric en Cimsolutions geselecteerd als voorkeursleverancier voor ict-personeel op het gebied van technisch en applicatiebeheer. Voor ondersteuning en advies over de ict-infrastructuur besloot het SSC-ZL tot exclusieve gunning aan Ictivity, met een looptijd van twee jaar met mogelijk tweemaal een jaar verlenging.
Opheffen en ontbinden
De colleges van burgemeester en wethouders van Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen namen op dinsdag 28 januari het besluit om het gezamenlijke dienstencentrum te beëindigen. Ze willen het pas definitief maken na toestemming van de drie gemeenteraden. Daarna wordt de gemeenschappelijke regeling opgeheven en het SSC-ZL ontbonden. De drie gemeenten nemen elk een derde van alle daaruit voortvloeiende kosten voor hun rekening. Voor medewerkers die in dienst zijn van het service center zoeken ze een passende oplossing.