Alle Nederlandse noodhulpdiensten maken sinds gisteren gebruik van het nieuwe C2000-netwerk voor onderlinge missiekritische communicatie. De migratie vond plaats in de nacht van 27 op 28 januari en verliep zonder incidenten. Dat meldt minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie. Het systeem had drie jaar geleden al live moeten gaan.
Na diverse vertragingen is het dan toch gelukt om over te stappen op een vernieuwd C2000-netwerk. In eerste instantie stond oplevering van het nieuwe systeem gepland voor het eerste kwartaal van 2017. De minister meldde de Tweede Kamer op meerdere momenten dat de besluitvorming over de migratie nog op zich liet wachten, hoewel alles technisch ‘nagenoeg gereed’ was.
Dat de migratie er aan zat te komen, bleek afgelopen najaar. Toen werd november 2019 genoemd als periode waarin de overstap zou plaatsvinden. Later verschoof de planning naar het eerste kwartaal van 2020. Nu blijkt dat op 11 december een besloten technische briefing plaatsvond voor de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid. Hierin werden de definitieve migratieplannen toegelicht.
‘Grote operatie’
De migratie was een grote operatie die grondig is voorbereid door de operationele partijen onder regie van het ministerie van Veiligheid en Justitie, aldus Grapperhaus. Doordat het oude C2000-netwerk tijdens de migratie niet beschikbaar was voor hulpdiensten, waren zij aangewezen op alternatieve procedures en communicatiemiddelen. Het nieuwe systeem blijft de komende periode ‘intensief gemonitord’, schrijft de minister. Volgens hem is de migratie de komende week zelfs nog volledig terug te draaien, mocht dat nodig zijn.
Het eerdere uitstel van de migratie lijkt verband te houden met de deelname van een Chinese marktpartij. In 2015 werd de opdracht tot vernieuwing gegund aan een combinatie van drie bedrijven, waaronder een Duits dochterbedrijf van Hytera, een Chinese fabrikant van radioapparatuur. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vond de betrokkenheid van Hytera in eerste instantie bezwaarlijk, maar gaf uiteindelijk groen licht.
Kostenoverschrijding
Het C2000-netwerk stamt uit 2003, hoewel het tot oktober 2007 duurde voordat alle veiligheidsregio’s ermee werkten. Destijds werd de landelijke uitrol ervan overschaduwd door aanzienlijk kostenoverschrijdingen en klachten over de slechte dekking.
Inmiddels communiceren meer dan tachtigduizend hulpverleners via het gesloten C2000-netwerk met de meldkamer en met elkaar. Het systeem is gebaseerd op Tetra, de wereldwijde standaard voor mobiele communicatie voor hulp- en veiligheidsdiensten. Deze technologie werkt op een andere frequentie dan gsm en kent ten opzichte daarvan extra mogelijkheden.
Nu het nieuwe C2000-systeem in de lucht is, bereidt de overheid zich voor op de volgende stap van de vernieuwing. Dit betreft de migratie van het radiobedieningssysteem.