Voor de zesde keer op rij reikte het Instituut voor Briljante Mislukkingen (IvBM) onlangs twee prijzen uit aan de meest briljant mislukte innovaties in de zorg. Door aandacht te vragen voor innovaties die om uiteenlopende redenen niet van de grond zijn gekomen, wil het IvBM bijdragen aan een gezond innovatieklimaat. De publieksprijs ging dit jaar naar Sandra Kloezen en Dirk Bosman van Medical Navigator. Levi van Dam mocht met zijn casus over Garage2020 de juryprijs in ontvangst nemen.
Tijdens de prijzenuitreiking, die medio januari plaatsvond in het Achmea Congrescentrum, vertelden verschillende innovators waarom hun project anders liep dan gepland en wat ze leerden van hun Briljante Mislukking. De drie andere genomineerden waren Cordaan met meer zelfsturing in de thuiszorg, Wijzelf zorgcoöperatie (inkopen van huishoudelijke hulp) en Health Deal VitaValley met een niet geheel geslaagde implementatie van e-health.
Betaalde koppeling met arts en garage-denken mislukt
De winnaar van de publieksprijs, Medical Navigator, koppelt mensen die onlangs de diagnose kanker hebben gekregen aan artsen die keuzebegeleiding op maat bieden. De eerste gebruikers die aan de pilot deelnamen waardeerden de dienst met een negen. Toch was de zorgmarkt volgens initiatiefnemer Sandra Kloezen nog niet klaar voor een betaald b2c-concept. Ook groeide het aantal klanten niet genoeg en was er maar één investeerder.
Levi van Dam ‘won’ met innovatiewerkplaats Garage2020 de vakjuryprijs voor de meest briljant mislukte zorginnovatie. De missie van Garage2020 was om jeugdhulp in 2020 overbodig te maken. Een innovatieve oplossing om de almaar groeiende vraag naar jeugdhulp bij steeds verder afnemende budgetten het hoofd te bieden. De initiatiefnemers slaagden in hun opzet om het zogenoemde garage-denken onder de aandacht te brengen. Zorgprofessionals, data scientist en design thinkers werkten samen aan zes ‘garages’ die in open verbinding met elkaar moesten staan. Hoewel het ministerie van VWS en ook jeugdhulporganisaties het initiatief steunden, is het toch niet gelukt om voldoende draagvlak te krijgen om over te gaan tot daadwerkelijke realisatie.
De jury bestond uit Edwin Bas (Ipsos/GfK), Jeroen Kemperman (Zilveren Kruis), Lea Bouwmeester (ICT & Health), Ronnie van Diemen (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd), Véronique Timmerhuis (ZonMw) en juryvoorzitter Paul Iske (Het Instituut voor Briljante Mislukkingen).
Instituut voor Briljante Mislukkingen
Juryvoorzitter en oprichter van het Instituut voor Briljante Mislukkingen Paul Iske sprak gisteren tijdens de openingsmanifestatie van de eHealth Week, georganiseerd door ICT & Health, over het Instituut.
Hij geeft aan dat een ontvankelijke omgeving essentieel is om innovatie mogelijk te maken. ‘Innovatie in bedrijven en organisaties is zo moeilijk omdat het zo makkelijk is om innovatie tegen te houden.’ Oorzaken zijn volgens hem faalangst en vooral ook de angst bij mensen om hun eigen positie.
Innovatie valt of staat volgens hem bij de timing, de ruimte die er binnen de markt is voor een nieuwe partij en of een probleem zich niet verplaatst naar een ander moment in de keten. Tot slot geeft Iske nog een aantal tips bij innovatie die uit eerdere mislukkingen zijn voortgekomen. ‘Betrek de patiënten en artsen bij de ontwikkeling van de innovatie en presenteer het niet achteraf aan hen, zorg dat er op individueel niveau geleerd wordt en toch ook: durf te falen om er beter van te worden.’
Wie is Paul Iske?
Paul Iske (1961) is hoogleraar Open Innovation & Business Venturing aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht. Hij houdt zich hier vooral bezig met diensteninnovatie en sociale innovatie, met als specialiteit ‘Combinatoric Innovation’. Iske is oprichter en Chief Failure Officer van het Instituut voor Briljante Mislukkingen, met als doel begrip te kweken voor de complexiteit van innovatie en ondernemen.