Chipmachinebouwer ASML heeft een uitstekend laatste kwartaal achter de rug. Dankzij de verkoop van chipmachines die werken met extreem ultraviolet (euv) licht, behaalde het bedrijf in het vierde kwartaal van 2019 een omzet van vier miljard euro. Een record, tegen de 2,99 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Debet aan de omzetstijging is de levering van acht van genoemde machines. In die periode zijn ook nog eens negen besteld. Dit laatste droeg bij aan het totaal van 11,7 miljard euro aan orders over het hele jaar.
Sterk jaar voor rekenchips
De jaaromzet over 2019 was iets hoger dan verwacht en kwam op 11,82 miljard euro uit, tegen 10,94 miljard een jaar eerder. De winst van het bedrijf bleef gelijk en bedroeg 2,59 miljard euro.
Topman Peter Wennink stelt dat de grote vraag aan euv-machines en de diensten die ASML verricht aan bestaande chipmachines ten grondslag liggen aan de goede cijfers. Die laatste service was goed voor een bijdrage van 2,82 miljard euro aan de omzet over 2019, tegen 2,69 miljard in 2018.
Over het lopende jaar verwacht de topman ongeveer drie miljard euro per kwartaal te behalen aan omzet. Voor het lopende kwartaal verwacht hij een omzet tussen de 3,1 en de 3,3 miljard euro.
Productie moet gaan stijgen in Veldhoven
ASML heeft in 2019 26 euv-chipmachines verkocht voor een waarde van 2,8 miljard euro. Wennink verwacht er dit jaar 35 te verkopen voor ongeveer 4,5 miljard euro. Dit wil hij bereiken door de tijd die nodig is om de machine te bouwen te verkorten. In 2021 wil hij naar een productie van 45 tot vijftig chipmachines. De chipmarkt voor rekenchips, nodig voor 5G-telecommunicatie, kunstmatige intelligentie en hoogwaardige computers, zegt Wennink in een toelichting op de jaarcijfers. Bovendien heeft hij hoge verwachtingen van de serviceverlening aan bestaande machines. De vraag naar het opwaarderen van machines stijgt volgens hem ook flink. Dit moet leiden tot een verhoging van de omzet en de winst van meer dan tien procent..