Bijna de helft van de vacatures voor ict-ontwikkelaars is moeilijk vervulbaar. In 2023 moet dat percentage dalen tot 23 procent. Die doelstelling stelt Techleap, een belangenorganisatie voor Nederlandse startups, zichzelf in een actieplan. Dat moet van Nederland ook een startup- en scale-up-paradijs maken.
In het actieplan voor 2023 heeft Techleap doelstellingen voor de komende drie jaar opgesteld om van Nederland een van de beste startup- en scale-up-ecosystemen van de wereld te maken. Concreet wil Techleap vijftien procent méér internationaal succes voor Nederlandse scale-ups realiseren, moet er jaarlijks tien miljard euro extra venture capital beschikbaar gesteld worden voor tech-scale-ups en moet er twee keer zoveel startups en scale-ups in deeptech opgericht worden. Ook gaat de organisatie het aantal moeilijk te vervullen software-developers-vacatures met een kwart terugbrengen. Dit laatste is onderdeel van de pijler ‘techtalent’.
Techtalenten
Op het gebied van techtalent, wil Techleap scale-ups in Nederland voorzien van tools en kennis om talent aan te nemen en te behouden, zodat de jonge organisatie kunnen groeien en internationaal opschalen. Hiervoor komt het met vier programma’s. Ten eerste wil het een internationaal programma opzetten om zo buitenlands talent aan te trekken. Hiervoor wil het de aantrekkelijke kanten van Nederland op de kaart van buitenlandse tech-talenten zetten. Zo is nu acht procent van de techtalenten buitenlands; dit moet in 2023 stijgen tot vijftien procent.
Bovendien moet Nederland optimaal gebruikmaken van het al aanwezige talent. Daarom komt er ook een nationaal talentenprogramma waarin de organisatie van Nederland een van de meest diverse talentenpools in Europa wil realiseren. Ook komt er een internationaal recruitmentprogramma en wordt gekeken hoe inclusie en diversiteit zijn te stimuleren.
250 scale-ups
Onderdeel van het actieplan is de start van een groeiprogramma voor de 250 meest belovende scale-ups van Nederland: het Access-programma. Hiermee krijgen ze toegang tot internationale netwerken, specifiek tot kapitaal, talent en markten. De zoektocht naar deze top 250 wordt vanmiddag officieel geopend.
Het actieplan werd in het Louwman Museum in Den Haag geïntroduceerd in het bijzijn van minister-president Mark Rutte en Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Keijzer vertelt dat Nederlandse innovaties kunnen bijdragen aan het oplossen van mondiale, maatschappelijke problemen, terwijl ze tegelijkertijd onze economie sterk en concurrerend houden. ‘Daarom investeer ik de komende vier jaar 65 miljoen euro om startups en scale-ups te helpen groeien. Techleap zal een krachtige motor zijn om onze ondernemers te ondersteunen, bijvoorbeeld in het vinden van geschikt personeel en het aantrekken van investeerders, zowel in eigen land als daarbuiten.’