Zo'n twintig partijen uit de Amsterdamse datacenterketen starten met het energiebesparingsprogramma Leap (Lower Energy Acceleration Program). Zij hebben als doelstelling in de komende drie jaar het energieverbruik in datacenters tot veertig procent terug te brengen. De eerste stap van de Leap-coalitie is het aanpakken van de zogeheten 'idle servers' die op het moment dat ze geen it-taken verrichten wél energie verbruiken.
De coalitiepartners trappen af met een aantal pilots waarin zij onderzoeken wat de mogelijkheden voor energiebesparing zijn, zonder prestatieverlies. De eerste stap daarbij is het meten van de zogeheten Server Idle Coëfficiënt (SIC). De SIC geeft de mate aan waarin een server wél energie verbruikt, maar géén it-werk verricht. Hieruit moet blijken hoe energie-(in)efficiënt servers in datacenters zijn. Beheerders zetten ‘luie servers’ liever niet in een spaarstand omdat ze beducht zijn op prestatieverlies.
De tweede stap in de Leap-pilotfase is om de SIC te meten met aangepaste instellingen, waarmee de servers zoveel mogelijk in spaarstand gaan. Hiermee is de impact van de power management-instellingen op het energieverbruik van servers te meten. Uit reeds uitgevoerde onderzoeken blijkt dat het performanceverlies van de server door het aanzetten van deze instellingen nagenoeg nul is.
‘De uitkomsten van de pilots geven inzicht in de relatie tussen energieverbruik en het ‘idle staan’, ofwel nutteloos draaien van servers, en hoe het toepassen van powermanagement kan leiden tot een verlaging van het energieverbruik van servers. De verwachting is dat bedrijven die het powermanagement op een slimmere manier instellen, een energiebesparing van twintig tot veertig kunnen realiseren’, aldus Marjolein Bot, energie-expert bij de Amsterdam Economic Board.
Maart 2020 verwacht de Leap-coalitie de conclusies van de pilots te kunnen delen en de eerste maatregelen voor energiebesparingen te presenteren.
Leap
Leap is een initiatief om de energie-efficiëntie van het datagebruik met behulp van ict te verbeteren. Het project is opgezet door de Amsterdam Economic Board, NLdigital, Green IT Amsterdam, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. De Leap-coalitie bestaat naast de oprichters uit Albert Heijn, Booking.com, Dell, Deloitte, gemeente Almere, gemeente Amsterdam, Hewlett Packard Enterprise, Interxion, Iron Mountain, KPN, NEP Netherlands, ministerie van Economische Zaken, Rabobank, Schiphol, Surfsara, VMware en de Vrije Universiteit Amsterdam.
Door de groei van het datagebruik stijgt de vraag naar elektrische energie. De verwachting is dat de benodigde hoeveelheid elektrische energie in 2030 is verdubbeld ten opzichte van het huidige energieverbruik. Met Leap wil de Amsterdamse coalitie het energieverbruik in datacenters in de komende drie jaar tot veertig procent terugbrengen. Dat moet ruimte creëren voor toekomstbestendige en duurzame groei, aldus de initiatiefnemers.
Ha, wat leuk. Gemeente Amsterdam met twee 4 GByte RDP virtuele servertjes op 8 GByte blades (en dat dan weer trots voor 18 miljoen koelden met ‘groen’ Amstelwater) zit er ook bij. Plus een aantal partijen dat nog weer eens wil gaan verdienen aan wat ze in het verleden allemaal veroorzaakt hebben (deels uit incompetentie en later ook uit commercieel belang).
Slecht idle-management is maar het topje van de ijsberg. 95% van wat niet als idle wordt aangemerkt, is allemaal zinloze overhead. Slechte gebouwde services, log-services die onbeheerd tientallen megabytes per dag naar schijven staan te schrijven (om het er weer uit te laten lopen als ze over de zo en zoveel Megabyte gaan), instances van processen die niet goed afgesloten zijn en steeds weer een nieuwe instance starten, processen die per minuut staan te ‘pollen’ of er al iets veranderd is in een folder of met een document (en die daar tussenin met een zelf in elkaar geflanst idle-loopje staan te draaien), server met een werkelijk lachwekkende bruto/netto verhouding werkgeheugen staan te draaien (netto voor de applicaties), tientallen tot honderden servertjes die je met gemak naar 1 goed geproportioneerde en beheerde server kunt terugbrengen (een 1U kan tegenwoordig 3TB RAM krijgen), geen NVME, geen RAM-cached SSD’s, enzovoort enzovoort.
40% in drie jaar als doelstelling is belachelijk. Ik kan met de benodigde toegang in een week vertellen hoe je meer dan 98% kunt besparen. Helaas heeft vrijwel nooit een betrokken partij hier ook echt belang bij. Gaat alleen maar van het budget af met consequenties voor het volgende. Integere beheerders bij overheden marginaliseren zichzelf of worden weggehorizontaliseerd. Lippendiensten geleverd krijgen aan dit soort initiatieven is voorlopig helaas nog het hoogst haalbare.
De Europese ECODESIGN-richtlijn (2009/125/EG) voor servers & storage lezend zal Amsterdam wel wat meer moeten doen dan alleen idle servers uitzetten. Overblijvende servers zullen namelijk aan nieuwe eisen moeten voldoen zoals ASHRAE class 3 (2023) voor operationele temperaturen tot 40 graden Celsius en power supply zal minimaal een platinium unit met 94% efficiëncy (2023) moeten zijn. Na 2023 gelden nog strengere eisen zoals 45 graden celsius als operationele temperatuur (ASHRAE class 4) en 96% efficiency (titanium) voor de PSU wat betekent dat servers & storage net als de vervuilende auto’s geweerd zullen worden in het datacentrum omdat de impact op de totale Power Usage Effectiveness (PUE) te groot zal zijn. Ik loop nog een beetje voor de muziek uit omdat richtlijn 2009/125/EG nog geen wet is maar lang zal dat niet meer duren want in Amsterdam gaat straks het licht uit doordat de vraag het aanbod overstijgt.
Heb je een dure standby server in een high availability cluster, blijkt dat de fail-over niet werkt omdat de standby server in de spaarstand is gezet door LEAP. Het meten van de Server Idle Coëfficiënt alleen is niet genoeg om te bepalen of een server al dan niet in de slaapstand mag.