Organisaties die gebruikmaken van Citrix ADC en Citrix Gateway moeten overwegen om deze servers uit te schakelen totdat de fabrikant een patch uitbrengt. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) naar aanleiding van het lek in de voormalige Netscaler-producten. Volgens de cyberwaakhond biedt Citrix momenteel nog geen gegarandeerd betrouwbare oplossing.
‘Er heerst onduidelijkheid over de effectiviteit van de eerder door Citrix geadviseerde mitigerende maatregelen’, schrijft het NCSC op zijn site. De fabrikant zou inmiddels hebben bevestigd dat deze maatregelen niet bij alle versies werken. Onder meer bij versie 12.1 in builds voor 51.16/51.19 en 50.31 is dit het geval. Organisaties die deze versie gebruiken, zouden snel moeten upgraden en toch de mitigerende maatregelen toepassen, hoewel die dus geen garantie geven.
Impact van uitschakelen
Tot het moment dat Citrix met een patch komt, adviseert het NCSC organisaties om te onderzoeken wat de gevolgen zijn als ze de Citrix ADC- en Gateway-servers uitschakelen. Als de impact enigszins beperkt lijkt, luidt het advies om de servers daadwerkelijk uit te schakelen. Meestal betekent dit dat medewerkers niet meer vanuit huis kunnen inloggen op het bedrijfsnetwerk.
Zijn de gevolgen van uitschakeling niet acceptabel, dan adviseert het NCSC om de servers intensief te monitoren op mogelijk misbruik. Ook whitelisting van specifieke ip-adressen of ip-blokken kan het risico op misbruik van het lek in de Citrix-omgeving beperken.
Citrix verwacht eind januari voor alle versies een patch beschikbaar te hebben, meldt de fabrikant op zijn supportsite. De eerste patch verschijnt naar verwachting op 20 januari, de laatste pas op de 31e.
Ruim 700 organisaties kwetsbaar
Begin deze week bleek dat in Nederland ruim zevenhonderd organisaties kwetsbaar zijn door een beveiligingsprobleem in de Citrix ADC (Application Delivery Controller) en Citrix Gateway-servers. De zwakte stelt een kwaadwillende op afstand in staat een willekeurige code uit te voeren en directe toegang te verkrijgen tot het lokale netwerk en systemen.
Ondertussen is bekend dat diverse organisaties daadwerkelijk slachtoffer zijn geworden van dit beveiligingslek bij de Citrix-producten. Onder meer Medisch Centrum Leeuwarden en gemeente Zutphen kregen met cyberaanvallen te maken. Van diverse gemeenten is bekend dat zijn hun Citrix-servers inmiddels hebben uitgeschakeld. De NOS meldt dat onder meer de gemeenten Amsterdam en Rotterdam dit hebben gedaan.