De Nederlandse online sector heeft interesse in deelname aan een Europese data-infrastructuur. De Dutch Hosting Provider Association (DHPA), die een aantal vooraanstaande Nederlandse datacenters, hosters en service providers verenigt, schaart zich achter het Europese Gaia-X-initiatief.
Momenteel wordt bekeken hoe de DHPA bij dit project, dat Europa soeverein moet maken op gebied van data-infrastructuur, kan aanhaken. De DHPA wil graag een stimulans geven aan een Europese cloud die data buiten de invloedssfeer van de Amerikaanse of Chinese overheid houdt.
Ruud Alaerds, directeur van de DHPA, kondigde dit aan tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn organisatie in Badhoevedorp. Hij riep zijn sector op om actief mee te denken over de manier waarop Nederland Gaia-X het beste kan ondersteunen. De eerste bedrijven hebben al hun medewerking toegezegd. Alaerds verwacht in zijn kring een brede commitment te krijgen.
De DHPA gaat in het tweede kwartaal een evenement houden om de sector verder te enthousiasmeren. Daarnaast moeten standaarden worden ontwikkeld voor digitale soevereiniteit. Volgens Alaerds zou het mooi zijn als de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) vanuit de sector met ideeën wordt gevoed. Input is welkom naar aanleiding van ervaringstrajecten op gebied van cloudtransitie.
Hyperscalers
Om een veilige, betrouwbare en open Europese data-infrastructuur te bouwen moeten eerst goede regels worden opgesteld die zijn gebaseerd op Europese waarden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een alternatief komt voor de hyperscalers AWS, Microsoft Azure en Google Cloud.
Volgens Alaerts moet niet de overheid maar het Europese bedrijfsleven de kar gaan trekken. Grote hostingproviders als LeaseWeb kunnen daarbij het voortouw nemen. De komst van een Europese cloud zou voor deze providers een gunstige ontwikkeling zijn. Ze zijn er mee gebaat als data in Europa blijven en daarom heen allerlei diensten kunnen worden aangeboden.
Overigens zal het in het begin zeker niet gemakkelijk zijn buiten de hyperscalers om cloudactiviteiten te ontwikkelen. Alaerds: ‘Belangrijk is dat er goede api’s beschikbaar komen die het makkelijk maken van de ene cloud naar de andere te gaan.’ Verder wordt gewerkt aan dataclassificatie. Daarbij wordt bepaald welk niveau van veiligheid voor bepaalde gegevens nodig is.
Gaia-X
Volgens Alaerds heeft Gaia-X vooral in Duitsland al een behoorlijk draagvlak. De federale Duitse overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap ondersteunen het initiatief. De Volkswagen Groep, Siemens en Bosch behoren tot de concerns die een eigen Europese cloud willen bouwen. Ook in Frankrijk leeft het project. Het besef groeit dat zo’n project alleen kans heeft als ook echt wordt samengewerkt.
Als Gaia-X aanslaat, zal ook bijvoorbeeld Zuid-Amerika aanhaken. Want de wens om minder afhankelijk te worden van een zeer beperkt aantal Amerikaanse aanbieders leeft ook buiten Europa. Deelname staat in principe open voor alle landen die de gedachte van data-soevereiniteit en veilige beschikbaarheid van data ondersteunen.
De initiatiefnemers achter Gaia-X zijn zich ervan bewust dat het zeker vijf à tien jaar kan duren voordat de Europese cloud echt goed vorm krijgt. Europa is vrij laat, zo wordt erkend, maar als het nu niet gebeurt dan wordt het nooit wat.