Het Barcelona Supercomputing Center heeft samen met enkele universiteiten en onderzoekscentra de eerste opensource-chip van Spanje gebouwd. Het BSC wil een referentie worden in Europese opensource-hardware.
Lagarto, zoals het kleinood werd gedoopt, is de eerst opensource ISA-chip (Instruction Set Architecture) die in Spanje is ontwikkeld. Het centrum schuift de opensource-filosofie naar voren om transparantie te verzekeren en afhankelijkheid van bedrijven zo klein mogelijk te houden. Een ISA werkt met instructies in machinetaal en vormt het kruispunt tussen hard- en software. Dat het design open is, moet vermijden dat er backdoors ingebouwd worden en dat de privacy en veiligheid van de gebruikers in het gedrang komt.
Het initiële design van Lagarto komt van het Mexicaanse Centro de Investigación en Computación waarmee het BSC goede banden onderhoudt. In totaal hebben meer dan dertig mensen er twee jaar aan gewerkt. Aanvankelijk was het stukje silicium gebaseerd op MIPS-architectuur, later werd dat RISC-V. In september van 2018 werden de eerste ontwerpen gefabriceerd, in samenwerking met het Department of Electronic Engineering at the School of Telecommunications Engineering of Barcelona. De chip is gebouwd met transistors op 65 nanometer van TSMC.
Opensource-hardware komt de laatste jaren nadrukkelijker opzetten en heeft een groot potentieel tot disruptie, klinkt het bij de Spaanse chipbakkers, net zoals Linux dat enkele jaren geleden was op het gebied van software. Het idee is dat ook openbronhardware de afhankelijkheid van grote, buitenlandse bedrijven kan inperken.