Overheidsautomatiseerder Procura werkt aan een opensourcesoftware-oplossing voor het domein burgerzaken bij gemeenten. Geïnspireerd door de Common Ground-gedachte, die momenteel in de gemeentewereld heerst, wil het softwarebedrijf deze 'open source BRP' (Burgerregistratie Personen) beschikbaar stellen voor alle inwoners.
Procura is naast de twee grootmachten Centric en Pinkroccade de derde softwarepartij die Nederlandse gemeente een backofficeportfolio biedt. Het bedrijf uit Alkmaar is altijd innovatiever geweest dan de andere twee, bekendere gemeentelijke automatiseerders en houdt zich bijvoorbeeld al jaren bezig met opensource en open standaarden.
Saillant detail: in het verleden heeft Procura het ministerie van Binnenlandse Zaken al eens aangeboden de eigen software te opensourcen en daarmee beschikbaar te stellen voor de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie. Het toenmalig programmabureau weigerde; de modernisering liep, zoals bekend, uit op een (miljoenen)fiasco.
Common Ground
Nu, zo’n tien jaar later, is de gemeentesector in de ban van het Common Ground-programma. Doel daarvan is het ontwikkelen van een nieuwe, gemeenschappelijke infrastructuur op basis van opensource-componenten voor gemeenteland. Moederbedrijf Conxillium, waar Procura sinds een paar jaar onder valt, tekende het Common Ground-groeipact. Deelnemers hieraan beloven samen te werken om de Common Ground-aanbevelingen waar te maken.
Voor Procura vormde dit het startsein om een volgende, ambitieuze stap te zetten: een open BRP realiseren voor alle inwoners van Nederland. Volgens het bedrijf is er op dit moment een beperkt aanbod aan opensource-oplossingen voor de gemeentelijke overheid. De Common Ground-beweging stimuleert leveranciers om deze oplossingen te bouwen en onder open licenties beschikbaar te stellen.
De markt doet mee
Procura wil nu als eerste leverancier een burgerzakenapplicatie in opensource-software ontwikkelen. ‘Onze ambitie: een open BRP-platform dat beschikbaar is voor álle gemeenten. En gemanaged wordt vanuit een community die de belangen van alle partijen in de markt behartigt’, aldus Sander de Graaf, manager productmanagement van het bedrijf.
Het bedrijf zegt dat de oplossing moet aansluiten op een gemeenschappelijke servicelaag waarmee gemeenten data rechtstreeks uit de bron kunnen halen (dat is een van de doelen van Common Ground). Daarnaast wil Procura de markt laten participeren: niet streven naar een allesomvattende totaaloplossing maar werken middels een groeiende verzameling microservices, de bouwstenen die verschillende partijen aanleveren. ‘Wij willen stap voor stap naar een open BRP-platform’, aldus het bedrijf.