De implementatie van een private cloud op eigen hardware is ingewikkeld en kost veel tijd. Een private cloud appliance (pca) biedt wellicht uitkomst. Deze omgeving biedt rekenkracht, storage en netwerkcapaciteit met daarbovenop een virtualisatielaag en sluit direct aan op de bestaande ict-infrastructuur.
Bedrijven die kiezen voor een private cloud, hebben in de regel twee opties. De eerste mogelijkheid is om de private cloud af te nemen bij een cloudprovider. De afnemer krijgt dan een ‘eigen’ cloudomgeving en weet precies waar de applicaties en data staan. Maar de onderliggende infrastructuur blijft volledig onder de controle van de cloudprovider.
Dit is echter niet altijd acceptabel. De data en applicaties kunnen zo belangrijk zijn, dat organisaties de controle erover absoluut in eigen hand moeten houden. Voor dit soort partijen is het mogelijk een private cloud in te richten op eigen hardware. Deze kunnen ze in het eigen datacenter hosten, maar bijvoorbeeld ook bij een colocatieleverancier of een partnerbedrijf. Als de omgeving maar volledig in eigen beheer blijft.
Aan deze tweede optie kleven helaas ook nadelen. De implementatie kan erg ingewikkeld worden. Veel organisaties willen bijvoorbeeld multitenancy hebben, afgebakende omgevingen voor verschillende afdelingen of bedrijfsonderdelen. De private cloud moet daarnaast precies aansluiten op de rest van de ict. Niet alle bestaande systemen zullen goed kunnen samenwerken met de cloud.
Middenweg
Een private cloud appliance (pca) kan een goede oplossing zijn voor bedrijven die een private cloud in eigen beheer willen hebben, maar aanhikken tegen de kostbare en tijdrovende implementatie. Deze appliance host de cloudomgeving binnen een hyperconverged infrastructuur en is opgebouwd met standaardhardware. De omgeving biedt rekenkracht, storage en netwerkcapaciteit met daarbovenop een virtualisatielaag, en sluit direct aan op de bestaande ict-infrastructuur.
Een van de grote leveranciers van pca’s is Oracle met zijn Oracle Private Cloud Appliance. Eigenlijk is het een mini-datacenter, ontworpen voor gemengde workloads. Ze bieden bij Oracle naast de managed cloudservices ook cloudoplossingen die bestaan uit het platform, de infrastructuur, applicaties, beheertools voor de lifecycle en integratiediensten. De omgeving is in één keer op te zetten, omdat alles vooraf is geïmplementeerd en geoptimaliseerd.
In het kort biedt een pca de volgende vier voordelen:
1. Snelle implementatie
Alles is van tevoren gedaan, dus de pca bespaart organisaties een langdurige, ingewikkelde implementatie. Met een pca heb je een private cloud in hooguit enkele uren opgezet, in plaats van dagen of zelfs weken.
2. Compliant
Regelgeving kan een implementatie flink complexer maken dan technisch nodig is. Je ontkomt er echter niet aan. Organisaties die betaalgegevens verwerken zijn bijvoorbeeld verplicht zich aan de standaarden voor de pci dss te houden. Hyperconverged systemen komen met de garanties van de leveranciers dat ze volgens bepaalde standaarden zijn ontworpen.
3. Beschikbaar
Pca’s zijn uitvoerig getest en zo ontworpen dat ze altijd terugvalmogelijkheden bieden. Een defect onderdeel veroorzaakt geen complete storing.
4. Licentiekortingen
Pca’s ondersteunen allerlei applicaties. Maar wie de applicaties van de pca-leverancier afneemt, kan rekenen op mooie kortingen. Oracle biedt bijvoorbeeld extra deals voor bedrijven die al Oracle-oplossingen afnemen.
Wie een private cloud wil opzetten en er de volledige controle over wil houden, doet er dus goed aan een pca te overwegen.