Rijdend appen met een toestel in een houder schijnt even riskant te zijn als met een toestel in je hand. Veilig Verkeer Nederland heeft dit onderzocht. De kans op een ongeval is wel zes keer zo groot als je achter het stuur een bericht leest of typt. Ongeacht dus of je toestel in een houder zit of niet.
Een volledig appverbod komt er waarschijnlijk niet omdat het te lastig zou zijn om dit te handhaven. Maar iets niet verbieden omdat het niet te handhaven is, is toch raar?
Met het vuurwerkverbod hoor ik ook constant dat argument: Hoe ga je het handhaven dan? We kunnen het toch ook gewoon verbieden omdat we het gewoon te gevaarlijk is. We controleren toch ook niet iedereen die in een auto stapt of hij of zij gedronken heeft. Dit is toch ook niet te handhaven. Sterker nog de afgelopen twintig jaar heb ik niet hoeven blazen.
Niet zelf handhaven
Waarom mogen we het als burgers niet zelf handhaven? Dat als iemand met drank op achter het stuur wil gaan zitten dat je dan de banden lek mag prikken. Zoiets. Of als iemand achter het stuur wil gaan appen dat je dan diegene gewoon in het gezicht mag spugen. En als je zelf niet naast diegene in de auto zit, mag een flinke fluim op de voorruit ook. En dan hoor ik u zeggen, ja maar iemands banden leeg prikken en in het gezicht spugen mag toch ook niet. Dat klopt. Maar wie gaat het handhaven dan?
Eigen rechter spelen is natuurlijk nooit goed maar je mag elkaar natuurlijk wel ergens op aanspreken. Dus als je een appje krijgt van iemand waarvan je weet dat diegene in de auto zit, gewoon reageren met ‘Volgens mij moet je even door je voorruit kijken in plaats van deze lullige appjes te sturen’. En als we het echt belangrijk vinden moeten we misschien eens iets meer investeren in de politie, dat kan natuurlijk ook.
Jacob,
Wat een zeer serieus en zeer begrijpelijk stuk. Enorm bedankt. Ik denk er precies zo over. Als we regels vastleggen hoeven we toch niet 100% te controleren? We mogen toch ook uit gaan van eigen verantwoordelijkheid? En als we dat dan echt zouden doen, dan zou het aantal regels zelfs (veel) minder mogen worden. Maar helaas zal dat wel een illusie zijn…
Wanneer we elkaar aanspreken op een overtreding, dan is dat een vorm van sociale controle.
Wanneer genoeg mensen dit doen, dan gaan we ons vanzelf (meer) aan de regels houden.
Dit is een advies da ik gekregen heb van een wijk-agent op mijn vraag waarom er niet wordt opgetreden tegen fietsers die zich niets aantrekken van éénrichtings-verkeer e.d., maar dit is natuurlijk op veel gebieden te gebruiken.
Jammer alleen, dat veel mensen zo’n opmerking gelijk met bedreigingen moeten beantwoorden.
Veiligheid is iets dat iedereen aangaat en waar iedereen zich voor moet inzetten!
Wordt het dan niet eens hoog tijd dat wij ook hier een social credit score gaan krijgen? Als je dan gaan appen achter het stuur dan kom je met je kop op schermen langs de weg gezet en verlies je al je vrienden omdat je credit score te laag is en dat ten koste kan gaan van je eigen score.
Hoef je ook niet meer naar die ‘gezellige’ verjaarpartijtjes waarvan je eigenlijk de gesprekken al van tevoren in kan schatten.