De afgelopen paar dagen was het weer ouderwets tijd voor fomo op de cryptovalutamarkten, tot in zoverre daar nog werkelijk sprake van is. Inmiddels is (de) blockchain als woord door meerdere iteraties heengegaan, maar wat denkt u er nou nog van?
Het onderwerp is niet samen te vatten in een paar regels, maar laten we dat toch proberen voor de vingeroefening: in het bitcoinprotocol zit een blockchain en daar hadden banken jaren geleden wel oren naar. Toen werd het verhaal veranderd naar: blockchain-not-bitcoin. Later mocht het woord bitcoin toch weer gebruikt worden. Ergens tussendoor ging de cryptovaluta Bitcoin een aantal keer door het virtuele prijsdak, maar ook door het dal.
Andere tokens en chains zagen intussen het levenslicht en sommigen waren goed voor (virtuele) winsten, andere bleven gewoon utility tokens. Gelukkig zorgden de initial coin offerings ervoor dat men alles schaarde onder de term ‘wilde westen’ waarna staten en dergelijke regels wilden opleggen. Zo geschiedde, al duurde dat een tijdje, de EU updatete in ieder geval z’n antiwitwasbeleid en Nederland nam dat over, maar wel met de kanttekening dat je eigenlijk per definitie fout bent. Gewoon tegen advies van Raad van State in ben je in de ogen van DNB waarschijnlijk binnenkort net zo systeemgevaarlijk als een bank met je cryptobewaarportemonnee (of wat voor ander token-ecosysteem dan ook).
Ondertussen rotzooide allerlei grote bedrijven onder de noemer ‘blockchain’ door met tig systemen die misschien niet nodig waren, terwijl andere, kleine bedrijfjes soms nou wel weer interessante dingen deden met blockchainachtige systemen. Vooral in online governance zit misschien wel wat. Maar bananen-op-de-blockchain…?
Inmiddels (of misschien nu niet meer) worden er weer miljarden rondgepompt alsof het niets is en roeren de geforkte bitcoinafgeleiden BCH en BSV zich stevig. Hoe dat allemaal uit zal pakken, is op moment van schrijven nog onbekend.
Last but not least, onlangs kwam ook een schrijven van het Nederlandse Innovatie Attaché Netwerk uit over… Blockchain. De eerste keer dat het woord ‘bitcoin’ erin voorkomt is overigens pas op pagina 15, al kun je natuurlijk de plaatjes weghalen, dan schuift het wat op naar pagina 10 of zo. Op zich kunnen we de innovatie wel stoppen omdat bedrijven die iets met tokens doen dus voortaan banken zijn. Of dat nou echt zo is, is nog onduidelijk, veel startups rennen inmiddels weg.
Wat denkt u inmiddels van deze brij? Komen we hier nog uit?