De it-branche stijgt dit jaar met 4,5 procent. Met name software- en hostingbedrijven zijn, onder invloed van een toenemende vraag naar clouddiensten, een belangrijke groeimotor van de it-dienstverlening. Grootste probleem binnen de sector blijft ook in 2020 het tekort aan it-personeel.
Dit blijkt uit de sectorprognose van ABN Amro voor 2020. In de telecombranche was in 2019 juist sprake van krimp (-0,5 procent), mede als gevolg van de digitalisering, de focus op dataverkeer en dalende prijzen van telefoniediensten. In 2020 verwacht ABN AMRO een verder dalende omzet van telecombedrijven: -2 procent. Ook andere branches binnen de bredere telecomsector, zoals uitgeverijen en drukkerijen, zullen komende jaren een omzetkrimp laten zien.
It als derde mainport
Het it-cluster is zo groot en sterk ontwikkeld dat het door de bank als ‘derde mainport’ wordt aangemerkt, naast de Rotterdamse haven en Schiphol. De cijfers zijn dan ook indrukwekkend: inmiddels telt de it-branche in Nederland meer dan 55.000 bedrijven en behaalt de branche een omzet van meer dan 90 miljard euro.
De bijdrage aan het bbp van Nederland is meer dan vier procent. Dat is volgens de rapporteurs zeer hoog, ook in vergelijking met de ons omringende landen. De achtergrond van deze groei is de digitale transformatie die veel sectoren doormaken. Van software tot big-data-analyse, de diensten van de it-branche worden in de gehele economie ingezet. Zijn de softwarebedrijven een belangrijke groeimotor van de branche, nog sterker lijken de clouddiensten te groeien.
Het grootste probleem binnen de branche evenwel is het personeelstekort; circa een derde van de it-ondernemers heeft hier serieuze last van.
Adoptie 5G loopt achter
De Nederlandse it-branche neemt volgens de bank ten slotte wereldwijd een zeer sterke positie in dankzij de robuuste infrastructuur met snelle internetverbindingen. Ons land loopt echter achter bij andere landen, vooral in Azië, als het gaat om de adoptie van 5G.
Kasper Buiting, econoom voor de sector technologie, media en telecom bij ABN Amro, benadrukt dat 5G de toekomst heeft. Hij geeft aan dat de veel hogere snelheden van 5G kansrijke verdienmodellen en nieuwe toepassingen biedt zoals de zelfrijdende auto en vr-diensten. Een te lange ontwikkeling van 5G kan op den duur volgens Buiting ten koste gaan van de concurrentiepositie en het gunstige vestigingsklimaat voor it-bedrijven in Nederland.