De maakindustrie investeert steeds meer in 'industrial iot' (iiot) om met behulp van data de business te versterken. Deze toename wordt duidelijk in het rapport van Million Insights waarin wordt geschat dat over vijf jaar meer dan negenhonderd miljard dollar geïnvesteerd zal worden in iiot-devices. Ondanks deze investeringen lopen veel bedrijven tegen problemen aan en wordt de data maar minimaal benut. Hoe komt dit? Wat zijn de obstakels waar deze bedrijven tegenaan lopen?
Voor de maakindustrie is data van grote waarde om processen te versnellen en te verbeteren, kosten te besparen en businessmodellen te optimaliseren. Smart sensoren genereren continu data en geven inzicht in de productie- en distributieprocessen van de fabriek. Daarmee kunnen bedrijven zien of het businessmodel dat zij nastreven past bij de vraag van hun klanten, of kunnen ze bepalen hoe zij hun model moeten aanpassen. Met machine learning algoritmes (ml) kunnen met deze data voorspellingen worden gedaan over individuele onderdelen van het productieproces, en kunnen bijvoorbeeld real time kwaliteitsverbeteringen van machines worden gerealiseerd. Met deze inzichten verbeteren en versnellen bedrijven hun productieprocessen. Dit levert een grotere betrouwbaarheid en consistentie van de output op en dat leidt weer tot meer omzet. Maar het inzetten van iiot is niet altijd eenvoudig. Vaak stuiten bedrijven op obstakels, die de implementatie van iiot vertragen, of leiden tot uitstel.
Tijd en geduld
Ofschoon veel iiot-technologie is gestandaardiseerd, blijkt in de praktijk vrijwel altijd dat er werk voor nodig is om iiot devices daadwerkelijk met elkaar te laten communiceren en de gewenste data te laten produceren. Het implementeren duurt in veel projecten langer dan verwacht. Het is daarom van belang om de juiste kennis en ervaring bij het project te betrekken. Iiot is geen puntoplossing maar een geïntegreerd systeem en is meestal complex. Een goede implementatie van een end-to-end oplossing vraagt samenwerking tussen verschillende afdelingen in de organisatie, en dat is niet in elk bedrijf eenvoudig. Gartner schat dat in 2018 75 procent van de iiot-projecten langer duurde dan verwacht. Het volledig realiseren van de iiot-implementatie, van conceptvorming tot in bedrijfstelling, duurt twee tot vijf jaar.
Iiot-technologie is nog volop in ontwikkeling en dat levert ook uitdagingen op die kunnen leiden tot vertragingen in een project. Daarnaast levert de eerste verzameling van meetgegevens niet meteen de gewenste resultaten. Veel van de toegevoegde waarde van het iiot-systeem ontstaat door analyse van de dataset, en wordt pas echt krachtig als deze dataset een periode van operationele meetgegevens bevat. Tenslotte zijn de meeste iiot-systemen op maat gemaakte oplossingen die eerst goed ingesteld moeten worden voordat het mogelijk is de gewenste verbeteringen te realiseren. Al deze factoren zorgen ervoor dat tijd, geduld, kennis en inspanning nodig zijn om het implementatieproces tot een succes te brengen.
Gebrek aan financiële middelen
Eén van de grootste obstakels van het implementeren van iiot is dat de benodigde investering vaak buiten de gealloceerde budgetten valt. In het Trendrapport 2018 van Vodafone wordt uiteengezet dat minder dan 5 procent van de totale bedrijfskosten geïnvesteerd worden in iiot. Het is in veel situaties belangrijk om eerst een reële business case op te stellen waarin de kosten en de waardepropositie inzichtelijk worden gemaakt. Voor iiot is het vaak lastig om de opbrengsten goed te kwantificeren, en daardoor wordt het moeilijk om een strakke financiële analyse op te stellen, die veel productiebedrijven vereisen voordat er investeringsbeslissingen kunnen worden genomen.
Risico op beveiligingslekken en inbreuk op privacy zijn ook redenen voor bedrijven om iiot niet te implementeren. Zijn gegevens voldoende beveiligd? Zijn er mensen buiten het bedrijf die de gegevens in kunnen zien? Wie heeft de controle over die gegevens? Hoe zit het met de privégegevens van werknemers die in de database zijn opgeslagen? Door het iiot-systeem vanaf het begin al goed te beveiligen kan het risico op inbreuk worden verkleind. Dit geldt voor alle elementen van het systeem, waarbij het van belang is dat de inbreuk op één iiot device niet leidt tot besmetting van het hele systeem.
Succesvol implementeren
Bedrijven die zich goed voorbereiden op deze obstakels kunnen iiot-systemen succesvol implementeren. Zij behalen voordelen en dankzij de snelle ontwikkelingen op het gebied dataverwerking worden deze voordelen snel groter.
Een groot aantal voorbeelden van de IoT projecten op de website van Evalan hebben meer met IoT van wearables te maken en zijn weinig vernieuwend. Simpel gezegd mis ik dan ook de voorspellende waarde van AI/ML omdat de voorbeelden met sensoren vooral de reactieve opzet van telemetrie hebben. Maar Evalan focust zich dan ook op remote monitoring, biometrische metingen en telemetrie oplossingen voor zorg, industrie en overheid.
Eén van de eerste obstakels is de business case want wat is het rendement van de investeringen?
Een simpele kostenbesparing is namelijk het geld niet uitgeven, dr. ir. Henk Schwietert heeft het wel over het optimaliseren van business modellen maar met mijn 4 jaar lagere school en 3 danslessen weet ik dat het sneller produceren van dingen weinig nut heeft als ze daardoor langer op voorraad liggen en je uiteindelijk uitverkoop moet doen tegen bodemprijzen waardoor de marges onder druk staan. En de massaindustrie van overproductie is op zijn retour doordat de afstand tussen de afnemer en de producent kleiner is geworden door Internet. En steeds meer bedrijven gaan dan ook over van build-to-stock naar build-to-order waarin IoT een belangrijke rol in het logistieke proces speelt.
Een dataset wordt niet krachtiger over een langere periode, een dataset krijgt alleen maar meer waarde in een vergelijk met de concurrentie. Het risico van bedrijfsspionage beperkt zich niet alleen tot (i)IoT want het personeel dat naar de concurrent gaat neemt veelal kennis van de operationele processen mee, beter goed gejat dan slecht bedacht. Want als je weet dat je lagere operationele kosten hebt dan je concurrent dan kun je veel eenvoudiger op prijs concurreren omdat je meer marge hebt in de race naar de bodem. Organisaties beschermen nog altijd slecht de strategische bedrijfsassets omdat ze de waarde van bepaalde data niet zien. De kennis op de werkvloer wordt veelal door ‘disconnected processes’ gemist omdat organisaties nog klassiek ingericht zijn in de bekende hiërarchische silo’s. Want horizontale integratie betekent een ander business model, een ‘agile’ organisatie van zelforganiserende teams die niet alleen op data sturen maar ook op de kwaliteit hiervan.