DefDev is een nieuw recruitmentplatform dat Nederlandse developers aan werkgevers koppelt. Dat gebeurt zonder de tussenkomst van een externe recruiter. Het rechtstreekse contact tussen de partijen moet de frustraties op de ict-arbeidsmarkt wegnemen. Computable spreekt co-founder Jeroen Jansen over de plannen.
DefDev staat voor Definitly Developers en is in 2019 door Jansen opgericht. ‘We zijn pas net begonnen, maar al bijna honderd developers hebben zich aangemeld op ons platform’, steekt voormalig it-recruiter en co-founder van wal.
Wat is de aanleiding om DefDev op te richten?
‘Veel bedrijven schakelen recruitmentbureaus in om de ict-vacatures te vervullen. De externe recruiter wordt belangrijker en krijgt hierdoor ook meer macht tijdens het wervingsproces. Dit zorgt ervoor dat de arbeidswerving in de ict-markt stilstaat. Daar moet verandering in komen. We willen terug naar de basis, waarbij kandidaten direct in contact staan met een potentiële werkgever. Dit zorgt voor honderd procent transparantie.’
Waarom is het nodig de tussenpersoon tijdens het wervingsproces weg te trekken?
‘Ict’ers krijgen vrijwel dagelijks te maken met headhunters en recruiters. Zij voelen zich sociaal verplicht om iemand te woord te staan, ook wanneer ze geen interesse hebben. Bovendien kost het de ict-professionals onnodig veel tijd. Door de tussenpersoon weg te halen, willen wij de sociale druk en tijdverspilling voorkomen.’
Er bestaan genoeg vacaturewebsites – Monsterboard en LinkedIn – waarbij geen tussenpersoon betrokken is. Waarom moeten developers DefDev gebruiken?
‘Die vacaturewebsites zijn gericht op de gehele Nederlandse arbeidsmarkt. Naast een ict’er kan ook een chef-kok of een directeur hier een nieuwe baan vinden. Dit zorgt voor ruis tijdens de zoektocht naar een baan. Er bestaan ook platformen die specifiek gericht zijn op vacatures voor developers, maar die zijn weer beperkt tot één type dienstverband: freelancers of een vaste aanstelling. DefDev is gericht op ict-ontwikkelaars die in Nederland een baan zoeken, zowel in vaste dienst als op freelance-basis.’
Hoe zit dat met de werkgevers?
‘Doordat er geen tussenpersoon betrokken is, is er bij ons geen (financieel) belang om een bedrijf en ict’er aan elkaar te koppelen. Een opdrachtgever sluit een abonnement voor drie, zes of twaalf maanden bij ons af en kan in die periode een onbeperkt aantal developers in dienst nemen. Zij betalen dus niet per aanstelling, wat gebruikelijk is met recruiters. Stel dat een bedrijf over een kandidaat twijfelt, dan gaat de deal minder snel door als je een recruitmentbureau zo’n tienduizend euro moet betalen voor het vinden van deze kandidaat. Nu een bedrijf niet per aanstelling betaalt, wordt de financiële drempel weggehaald. Dat haalt de druk tijdens het sollicitatieproces weg en geeft zowel de werkgever als de kandidaat rust.’
Wat biedt DefDev?
‘Ict-ontwikkelaars maken een profiel aan en vullen zeven vragen in op het gebied van beschikbaarheid, soort dienstverband, specialisaties, programmeertalen, werkervaring, regio en taal. Vervolgens kunnen zij op basis van deze wensen een vacature of werkgever zoeken. Maar werkgevers kunnen ook hun benaderen met een openstaande vacature.’
Wat zijn de ambities van DefDev?
‘We willen dat DefDev de standaard in het recruitmentproces voor developers wordt. Het moet de standaardtool voor elk bedrijf zijn dat ict’ers in Nederland zoekt. We hebben zeker ambities gesteld qua gebruikersaantallen op het platform, maar de eerste stap is dat DefDev aanslaat.’
Ik ben kritisch.
Als je defdev googled kom je overigens mogelijk op de verkeerde site uit, maar dat is zo op te lossen.
Nu ben ik een bedrijf en op zoek naar een ontwikkelaar. Overigens heb ik een broertje dood aan recruiters in de algemene zin, maar daar kom ik nog op terug. Een abonnement kost minimaal 999 euro en dan heb je drie maanden toegang tot een CV bak. Ik kan overigens niets zien, dus vraag me af wie zomaar een abbo neemt.. hier moet je behoorlijk agressief sales voor doen en de kwaliteit is onbewezen. Ik ken werkelijk geen enkel bureau wat niet zegt CV’s up-to-date te houden, dit in sterk contrast met de werkelijkheid.
Maar recruiters zijn duurder, dat is toegegeven, maar doen ook veel meer. Het is net als met een makelaar.. je kunt het meeste zelf doen en dan betaal je weinig, maar krijg je ook weinig.
Wat ik ook niet sterk vind… Het is niet persoonlijk. Ik zie niet wie er achter de dienst zitten en omdat ze nog in vroege opstart zijn is er dus ook geen track-record.
Op de website staat alleen:
“DefDev staat voor Definitely Developers en is in 2019 door ons opgericht omdat wij een passie delen voor software development en recruitment.”
Wie zijn wij dan?
Dan quote uit hierboven:
“‘Ict’ers krijgen vrijwel dagelijks te maken met headhunters en recruiters. Zij voelen zich sociaal verplicht om iemand te woord te staan, ook wanneer ze geen interesse hebben.”
Okee, nu krijg je dus allemaal berichten van DefDev.. dus de facto hebben ze er een EXTRA afleiding bij.
Daarnaast zijn KvK nummer e.d. verplicht.
Ik ben dus benieuwd….
Als freelance developer: je kunt inloggen met Linkedin maar dan worden daarna niet je opdrachten geimporteerd. Dat is als freelancer met 20 jaar ervaring echt veel werk, dan sta je een uur of meer te knippen plakken. En daarna moet je dus bij deze site, en al die andere sites zoals deze, dus ook je nieuwe opdrachten invullen. En deze site zal wel zeggen dat ze uniek zijn, maar er zijn er echt heel veel die dit doen en beweren dat zij HET platform zijn. Maar helaas komt het nog niet echt van de grond. Zelfs een echt groot platform als freelance.nl is toch weer vaak een verzamelplek van recruiters.
@Henri
Je bent handig genoeg om zelf even digitaal te rechercheren om zodoende uit te zoeken wie of welk bedrijf er achter het platform zitten. Eén van de co-founders is Jeroen Jansen waarmee je de zoektocht op LinkedIN kunt beginnen. Zoals het handelsregister je een idee geeft met welke rechtspersoon je zaken doet zo geven sociale netwerken je een indruk van de natuurlijke personen.
De nieuwe kleren van de keizer in de conjunctuurgevoelige diensten maatschappij gaan om AI, met de algoritmen hiervan wordt het werving en selectie proces verder ontmenselijkt. En dat kun je tegenwoordig met ‘low code’ oplossingen doen want de nieuwe ontwikkelaar is een ‘citizen devoloper’ die gebruik maakt van alle framewerken welke een ‘datalake’ in de cloud ontsluiten.