Luidsprekerfabrikant Sonos heeft Google voor de rechter gedaagd. Dat schrijft The New York Times. Google heeft Sonos-technologie gestolen en die onrechtmatig in zijn eigen luidsprekers gebruikt, zo stelt Sonos. Het bedrijf wil de verkoop van een hele reeks Google-producten laten verbieden.
Sonos maakte zijn klacht aanhangig bij een federale rechtbank in Los Angeles en bij de US International Trade Commission. De zaak gaat terug tot 2013. Google en Sonos werkten toen samen om de online-muziekdienst van Google aan de praat te krijgen op Sonos-luidsprekers. De speakerfabrikant deelde daarbij de blauwdrukken van zijn producten met de internetgigant. Toentertijd maakte Google immers zelf geen luidsprekers, waardoor Sonos er geen graten in zag. Nu noemt het bedrijf die zet ‘naïef’.
Ondertussen bouwt Google ook luidsprekers. Sonos beschuldigt Google nu ervan om minstens vijf van zijn patenten te hebben geschonden, inclusief een manier om twee draadloze speakers met elkaar te verbinden en te laten synchroniseren. De luidsprekerfabrikant noemt naast de Google-speakers ook een hele rist andere producten waarin op een of andere manier onrechtmatig Sonos-technologie zou zijn gebruikt, onder meer de Pixel-telefoons, de Chromecast, Chromecast Audio en de Google Play Music-app.
Amazon
Ook Amazon zit om vergelijkbare redenen in het vizier van Sonos. Sonos wil echter niet het risico lopen om twee internetgiganten tegelijkertijd voor de rechter te slepen, daarvoor is het bedrijf te klein. Volgens de New York Times verkopen Google en Amazon samen evenveel speakers in enkele maanden als Sonos op een heel jaar.
Sonos zegt dat er jarenlang geprobeerd is om het conflict met Google buiten de rechtbank op te lossen, maar daar is Google nooit op ingegaan. Nu is er geen enkele andere optie meer dan vervolgen, aldus de luidsprekerfabrikant.
Amazon heeft al wel gereageerd op de beschuldigingen van Sonos. Volgens hen is alle technologie in hun speakers door henzelf ontwikkeld.
Sonos laat gebruikers toe om zowel de stemassistenten van Google als Amazon (Alexa) op zijn speakers te gebruiken. Of die samenwerking met deze rechtszaak op losse schroeven komt te staan, valt nog af te wachten. En er zijn nog besognes voor Sonos.
‘De angst voor wraak is reëel’, zegt Sally Hubbard, een voormalige openbaar aanklaagster in de New York Times. ‘Deze bedrijven kunnen Sonos morgen begraven. Google kan hen begraven in hun zoekresultaten. Amazon kan hen begraven in hun zoekresultaten. Het is lastig nog een sector te vinden waarin bedrijven niet afhankelijk zijn van een van de grote tech-giganten.’