Studenten die tijdens hun studietijd een uitvinding bedenken, komen soms in clinch met hun universiteit rondom het intellectueel eigendom van dit idee. Of wanneer het idee evolueert in een startup waarvoor een patent wordt aangevraagd, kan de universiteit als geldschieter optreden om de patentaanvraag te financieren. Vervolgens kan de opleider de student uit zijn eigen bedrijf gooien.
Dat schrijft de NOS op basis van zeventig gesprekken met onder meer studenten, universiteiten en juridisch adviseurs.
Intellectuele eigendom wordt vergeven aan de maker van een product of uitvinding, maar ook maker van een tekst of muziekstuk. Wanneer iemand in dienst is of stage loopt, is de werkgever de eigenaar van het intellectueel eigendom.
Voor studenten is het intellectueel eigendom tijdens de studietijd niet vastgelegd. En dit leidt volgens de NOS nog weleens tot een strijd tussen student en universiteit. Want wie heeft het recht op de uitvinding en dus het intellectueel eigendom? Diverse Nederlandse universiteiten hebben hier een andere blik op, blijkt uit de video van de NOS.
Patent
Een ander strijdpunt is de patentaanvraag. Tegen een geldbedrag verkrijg je via een patent of octrooi het alleenrecht om een product en/of uitvinding in een bepaalde regio op de markt te exploiteren. Uit de gesprekken die NOS met (oud)studenten heeft gevoerd, blijkt dat Nederlandse universiteiten studenten helpen door het patent voor studenten te kopen. Echter willen ze daarvoor wel aandelen in het bedrijf krijgen.
De NOS stelt dat dit onderhandelingen zijn waarbij een student, vaak zonder juridische kennis, aan de tafel zit met een grote organisatie. ‘De universiteit speelt investeerder en kijkt per uitvinding wat zij willen ontvangen voor de patentaanvraag. Hierdoor voelen de studenten zich genaaid. Het resulteert soms in een juridische strijd of studenten haken af om het miljoenenidee op de markt te brengen.’ Dat moet anders, stellen gesprekspartners van de nieuwswebsite.
Oproep
Ben jij of ken jij een (student)ondernemer die in de clinch ligt/lag met de universiteit rondom intellectueel eigendom en/of octrooiaanvragen en wil je je verhaal doen aan Computable? Neem dan per mail contact op met de redactie.