De CDA-kamerleden Omzigt, Ronnes en Amhaouch hebben in een Tweede-Kamerbrief vragen gesteld over de situatie bij ict-bedrijf Centric. In de brief, gericht aan minister Wiebes van Economische Zaken en minister Hoekstra van Financiën, uiten zij hun zorgen over de situatie binnen de bedrijven van ict-ondernemer Gerard Sanderink.
De Kamerleden gaan in de brief onder meer in op de leegloop in de bedrijfstop van Centric. ‘Hoe beoordeelt u het feit dat binnen korte tijd vrijwel de gehele top van Centric, een zeer belangrijke leverancier van overheden en financiële instellingen op ict-gebied, vertrokken is?’, willen ze van de ministers weten.
Ook stellen ze dat de gezondheid en continuïteit van met name Centric en het bouwbedrijf Strukton (eveneens in handen van Sanderink) van groot belang is voor Nederland omdat ze een belangrijke werkgever zijn en een rol innemen in de (digitale) infrastructuur van Nederland.
De CDA’ers zijn onder meer bezorgd over de invloed die de vriendin van Sanderink, Rian van Rijbroek, op de bedrijven heeft. Van Rijbroek profileert zich als cyberexpert maar kwam onder vuur te liggen na plagiaat in een boek over cybesecurity en een zeer discutabele bijdrage als cyber-expert bij actualiteitenprogramma Nieuwsuur.
Boekenonderzoek door onbevoegde vriendin?
In de Kamerbrief worden verschillende mediapublicaties aangehaald over de rol van Van Rijbroek en de invloed die zij zou hebben op de topman van het ict-bedrijf.
‘Klopt het dat de heer Sanderink, bestuurder en grootaandeelhouder bij beide ondernemingen, boekenonderzoek laat doen door mevrouw Van Rijbroek, terwijl de laatste volgens publicaties daartoe niet de bevoegdheid heeft volgens de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus?’, is één van de vragen aan de ministers.
Ict-beveiliging Nederlandse Bank
De Kamerleden vragen zich af of de problemen binnen Centric gevolgen hebben voor de dienstverlening aan en de ict-beveiliging van Nederlandse overheden en belangrijke instellingen zoals De Nederlandsche Bank en de Bank Nederlandse Gemeenten.
Ook is er een vraag over de vele mails die vanuit het account van Sanderink worden verstuurd. ‘Welke bewindspersonen en hoge ambtenaren hebben al brieven/e-mails (ook in de cc, bcc) ontvangen van directie en/of aandeelhouders van het bedrijf? Kunt u aangeven wat de inhoud was van die signalen en hoe daarop geacteerd wordt?’, vragen de CDA’ers.
In 2019 werden vanuit het account van Sandrink allerlei berichten met complottheorieën en ‘zijn kant van het verhaal’ naar media en politici gestuurd. Dat gebeurde vaak nadat artikelen in de media waren verschenen over vertrokken topmensen of gevoerde rechtszaken. Zo ontving de redactie van Computable ‘om een compleet beeld van de zaak te kunnen vormen’, alle processtukken die door de advocaat van Sanderink waren ingebracht ineen rechtszaak tegen zijn ex-partner.
Noodrem?
Er worden in de brief ook vragen gesteld of er kan worden ingegrepen als zaken verder escaleren. ‘Kunt u omschrijven wanneer de raad van commissarissen van een bedrijf wettelijk moet ingrijpen bij een bedrijf?’
En: ‘Voldoen de bedrijven (Centric, Oranjewoud, Strukton) aan de wettelijke vereisten voor de raad van commissarissen, zoals het minimum aantal commissarissen? Zo nee, hoe beoordeelt u dat dan gegeven de spanningen die zich voordoen?’
De ministers hebben drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.
Nepnieuws
Centric-baas Gerard Sanderink kan terugkijken op een ‘bewogen’ 2019. De 71-jarige miljonair zag de complete directie van zijn ict-bedrijf Centric vertrekken. De FIOD viel binnen na mogelijke fraude bij zijn bouwbedrijf Strukton. En er was een conflict met zijn ex-partner waar de rechter aan te pas moest komen. Sanderinks nieuwe vriendin, de omstreden cyberexpert Rian van Rijbroek, leidde tot veel commotie.
Op 26 december 2019 verscheen een nieuwsbericht op de site van Centric waarin wordt gesteld dat vanaf begin 2019 ‘nepnieuws als wapen’ is ingezet tegen de bedrijven van Sanderink.’ Ten aanzien van zijn persoon maar ook ten aanzien van Rian van Rijbroek. ‘De onwaarheden, verzinsels, beledigingen en suggestieve teksten in de media, met name de artikelen van Tubantia, Brabants Dagblad en de Gelderlander zijn onrechtmatig jegens de bedrijven van Gerard Sanderink en de personen Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek. Het is de kennelijke bedoeling van de media om de bedrijven en Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek te beledigen en met smaad en laster middels hun artikelen in een kwaad daglicht te stellen’, staat in het bericht.
Centric plaatste ook een ‘eigen’ versie ven een interview met het FD op de Centric-site. Dat FD-interview is op een aantal punten aangepast op Sanderinks visie.
van Rijbroek als de Lewinski van Centric.
Kamervragen 🙂
Ik heb jaren bij Centric gewerkt en er zijn altijd veel vragen geweest over de continuïteit van het bedrijf als Sanderink iets overkwam. Dat leek een tijd lang geregeld, maar nu is alles weer op losse schroeven komen staan.
Ergens vind ik het ook al jaren onbegrijpelijk dat een enkele leverancier zo belangrijk is voor het functioneren van onze overheid. Er zijn zoveel leveranciers en ook vooral kleinere innovatieve bedrijven, die allemaal een stukje van de oplossingen voor met name gemeenten zouden kunnen bieden, maar die allemaal weggevaagd worden omdat gemeenten vooral grote pompeuze projecten optuigen met Europese aanbestedingen.