Nederlandse techbedrijven en startups internationaal laten groeien en hun economische kansen verzilveren op de Amerikaanse markt. Dat is het doel van het bezoek van staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer deze week aan de VS brengt.
Samen met vijftig Nederlandse startups bezoekt ze, onder leiding van startup-ambassadeur prins Constantijn van Oranje, de grootste mondiale techbeurs CES in Las Vegas. Ook bezoekt ze Washington voor gesprekken met overheid en ondernemers over samenwerken en investeringen in digitale innovaties als kunstmatige intelligentie. Verder opent Keijzer in Los Angeles het Netherlands Business Support Office (NBSO), een handelspost die het Nederlandse mkb moet helpen om zaken te doen in de regio.
Internationale groei
Keijzer meent dat Nederlandse ondernemers met hun slimme producten en diensten bijdragen aan het oplossen van grote wereldvraagstukken op het gebied van zorg, voedselvoorziening en de energietransitie. Ze wil met haar reis naar de VS deze partijen helpen om internationaal te groeien. Het gaat volgens haar specifiek om het vinden van kennis, geld en partners aldaar. Dit kan volgens haar op de CES, waar vijftig Nederlandse startups staan.
Washington en Los Angeles
In Washington spreekt Keijzer met vertegenwoordigers van het Witte Huis en bedrijfsleven over onder andere de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, investeringen in innovatie en de toekomst van digitalisering. Haar bezoek aan de VS sluit staatssecretaris Keijzer af in Los Angeles. Die stad kent een grote economische groei en bereidt zich voor op de Olympische Spelen in 2028, wat volgens het kabinet kansen brengt voor het Nederlandse bedrijfsleven.
De bewindspersoon woont daar een diner bij met Nederlandse vrouwelijke ondernemers die in Los Angeles actief zijn. Ze ontmoet later meer Nederlandse mkb-bedrijven en startups in die regio en brengt een werkbezoek aan het innovatieve Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX van de ondernemer Elon Musk.
Toch een beetje apart dat Mona Keijzer in het genoemde artikel van 19 december jongstleden nog beweert dat we de digitale samenleving toch vooral op Europese leest moeten schoeien en ze minder afhankelijk wil worden van de Amerikaanse techgiganten daarbij. Waarom zou je dan een paar weken later zo graag de meest belovende Nederlandse startups aan die markt willen uitleveren? Terwijl al lang duidelijk is dat het Silicon Valley model met unicorns kweken die opgekocht worden door de Big Five, Europa en de rest van de wereld alleen maar meer afhankelijk maakt en technologische innovatie zelf alleen maar vertraagt vanwege gevestigde handelsbelangen. De Nederlandse manier van innoveren? Via Triple Helix als nationale overheid de kennisinstituten en bedrijfsleven subsidiëren met belanggeld en als er een mooie innovatie in de vorm van een startup uit volgt, deze zo snel mogelijk verpatsen aan Private Equity elders op de wereld en de daarmee samenhangende korte termijn belangen van de aandeelhouders? De ethiek van de digitale wereld bestaat uit meer onderwerpen dan het consumentenvertrouwen. Misschien kan ze vanuit Las Vegas reageren op de vraag in hoeverre Nederland het Europese Gaia-X initiatief gaat steunen!