Nederland is gezwicht voor Amerikaanse druk. Het heeft een exportlicentie van chipmachinemaker ASML voor levering van een chipmachine aan een Chinese klant niet verlengd. Daardoor kan het bedrijf zijn nieuwste euv-machine niet verkopen in China. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen.
In het artikel staat dat de Nederlandse regering na meerdere gesprekken met de Amerikanen besloot om de licentie voor verkoop van de chipmachine aan China niet te verlenen.
Het gaat om een euv-machine (extreme ultraviolet lithografie) die razendsnel chips kan maken. Nederland gaf ASML in 2018 een vergunning voor export aan een Chinese klant, maar in 2019 zou door Amerikaanse druk die licentie niet verlengd zijn.
Anonieme bronnen melden dat de ASML-levering afgelopen zomer op de agenda stond tijdens een bezoek van premier Mark Rutte aan het Witte Huis. Tijden die bijeenkomst zou Rutte een vertrouwelijk Amerikaans rapport hebben ingezien over wat de mogelijke consequenties zouden zijn wanneer de technologie in handen van de Chinezen zou komen.
‘Oud nieuws’
Volgens ASML is het ‘oud nieuws’ dat de handelslicentie met China niet is verlengd. Het bedrijf reageerde al in het najaar van 2019 op een bericht in de Japanse zakenkrant Nikkei Asian Review. Daarin stond dat ASML de levering van de machines aan het Chinese Semiconductor Manufacturing International (SMIC) had opgeschort.
‘ASML communiceert nooit de namen van klanten. Ik kan alleen bevestigen dat we nog steeds wachten op een exportvergunning voor China voor de euv-machines’, zegt ASML-woordvoerster Monique Mols vandaag tegen Computable. Op het bericht van Reuters over diplomatieke druk van de VS en Rutte die daarvoor gezwicht zou zijn, wil ze niet ingaan: ‘Daarvoor moet je bij Buitenlandse Zaken zijn.’ Het ministerie heeft nog niet op het bericht gereageerd.
Wassenaar Arrangement
Euv, (extreme ultraviolet lithografie) staat in een lijst van technologieën die misbruikt kunnen worden in de internationale wapenwedloop tussen landen. Het gaat om het door Nederland en de VS ondertekende Wassenaar Arrangement.
Dat internationale verdrag beperkt de export van wapens naar bepaalde landen, maar ook van moderne technologie die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt.