De laptop is het meest gebruikte apparaat in het Nederlandse bedrijfsleven. Het laptopgebruik komt in 2019 uit op 39 procent. Hiermee heeft het voor het eerst een groter aandeel dan de desktop. De pc wordt bij 36 procent van de organisaties ingezet.
Dit blijkt uit onderzoek van Smart Profile onder meer dan vierduizend Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers.
In 2011 had de desktop pc nog een aandeel van 67 procent van alle zakelijke eindgebruiker-hardware. In 2019 is dit teruggelopen naar 36 procent. Het laptopgebruik is gestegen naar 39 procent en is hiermee het meest gebruikte apparaat in het Nederlandse bedrijfsleven. In 2011 was dit nog één op de vijf.
De overheid maakte de grootste inhaalslag, het laptopgebruik nam in deze sector ten opzichte van vorig jaar met 9,6 procentpunt toe. In de ict-sector en financiële dienstverlening wordt met respectievelijk 60 en 47 procent het meest gebruik gemaakt van laptops. In de zorg is dit percentage met 23 procent het laagst.
Onderwijs, overheid en zorg
Hoewel de trendlijn voor de penetratie van desktops duidelijk dalend is, geeft nog 77 procent van de bedrijfsvestigingen aan dat er desktops in gebruik zijn. In zeven jaar tijd is het percentage locaties met desktops teruggelopen van 95 procent naar 77 procent nu.
Het gebruik van desktop pc’s is in die periode het sterkst gedaald bij overheids- en zorginstellingen. Daar worden bij respectievelijk 62 en 54 procent van de locaties nog desktop pc’s gebruikt. In de industriële sector ligt de desktoppenetratie met 87 procent nog het hoogst.
De laptoppenetratie is 91 procent in 2019. Gekeken naar bedrijfsgrootte heeft de laptop het kleinste aandeel in middelgrote ondernemingen (85,3 procent) en werken bij multinationals de meeste mensen (bijna 95 procent) op een laptop.
Op sectorniveau zijn de verschillen groter. Het onderwijs is absolute koploper, het percentage locaties met laptops is 97 procent in deze branche. Dit aandeel is het laagst in de transportsector, met 83 procent.
HP domineert
Van het totale aantal desktops en laptops dat Smart Profile aantreft bij Nederlandse bedrijven bestaat het grootste deel (49 procent) uit de systemen van HP. Dit is 2,5 procentpunt hoger dan vorig jaar. Het merk is het meest populair bij middelgrote ondernemingen. Dell volgt op ruime afstand, met een aandeel van 31 procent. Deze fabrikant moet dit jaar 2,7 procentpunt inleveren.
Desktops en laptops van Lenovo zijn de stabiele nummer drie op de Nederlandse markt, met een aandeel van circa 8 procent.
“In de industriële sector ligt de desktoppenetratie met 87 procent nog het hoogst.”
Er zijn weinig laptops met een RS232/422 poort terwijl er in de industriële sector nog veel gebruik gemaakt wordt van dit soort aansluitingen. Ook zijn industriële omgevingen veelal niet stofvrij waardoor een desktop met passieve koeling een betere keus is, mobiel werken niet echt een optie is door de onverplaatsbaarheid van de productielijn en last but not least is het gebruikte besturingssysteem veelal een oudere versie van Windows omdat er nog gebruik gemaakt wordt van legacy protocollen en drivers.