De Universiteit Maastricht (UM) biedt een extra herkansing aan studenten die zich door een hack niet goed kunnen voorbereiden op tentamens. Ook komt er een ‘coulance-regeling’ voor studenten die aantoonbaar benadeeld zijn door de cyberaanval die sinds 24 december systemen plat legt. Dat heeft het bestuur van de universiteit besloten en gedeeld in een update.
Daarin staat dat de vorm en inhoud van de regeling en herkansing later worden ingevuld. In een update op de website over de cyberaanval schrijft de universiteit dat het onderwijs aan de UM op 6 januari kan worden hervat.
‘Enkele belangrijke systemen die daarvoor nodig zijn, zijn vanaf 2 januari weer online beschikbaar. Het gaat daarbij met name om informatiesystemen voor studenten rond roostering (alleen inzage), studiematerialen (Blackboard/ELEUM) en het UM Student Portal’, staat in de update.
De universiteit meldt dat er sprake is van beperktere functionaliteit. ‘Studenten zullen bovendien vanaf een externe locatie, dus buiten het UM-wifi-netwerk, al hun wachtwoorden moeten wijzigen.’
Herkansingen
Alle herkansingen die gepland zijn in de week van 6 januari gaan door. ‘We realiseren ons dat studenten enige tijd geen toegang hadden tot de onderwijsomgeving, inclusief studiemateriaal. Daardoor hebben zij zich wellicht niet optimaal kunnen voorbereiden’, schrijft de universiteit.
Het college van bestuur en de decanen hebben 30 december besloten dat er een extra herkansingsmogelijkheid komt. ‘Vorm en tijdstip daarvan worden zo snel mogelijk nader worden ingevuld. Ook wordt er gewerkt aan een ‘coulance-regeling’ voor studenten die op enigerlei manier aantoonbaar benadeeld zijn door de cyberaanval. Ook de vorm en inhoud hiervan worden nog nader ingevuld.’
In het bericht staat ook een dringende oproep aan studenten om niet te proberen om in te loggen en zelf op zoek te gaan naar een oplossing.
‘BELANGRIJK!: Blijf van de systemen af’, staat met kapitalen in de update. De universiteit roept studenten en medewerkers op om geen acties uitvoeren op of aan pc’s of systemen van de UM. Dat geldt zowel voor binnen als buiten de universiteit. ‘Dit is om iedere vorm van risico voor het onderzoek- en herstelwerk en voor het behoud van data te vermijden.’
Fox-It
De universiteit wordt bijgestaan door securityspecialist Fox-It. Dat bedrijf verricht met name onderzoek naar de cyberaanval en werkt samen met de eigen ict-mensen van de universiteit om systemen weer in de lucht te krijgen.
‘Op basis van onder andere de uitkomsten van dat onderzoek werkt de UM zelf aan het ‘live’ krijgen van de systemen. Het college van bestuur bedankt de vele collega’s die de afgelopen dagen heel hard hebben gewerkt om ervoor te zorgen dat het onderwijs per 6 januari kan worden hervat’, staat in de update.