Blockchain aan stukken gehakt, sql-vaardighen kunnen bij het grofvuil en het UWV is levenslang veroordeeld tot Cobol. Dat zijn de onderwerpen van de best gelezen opinie-stukken van Computable in 2019. In dit jaaroverzicht zetten we ze op een rij.
1.UWV: levenslang veroordeeld tot ‘robuuste’ software
Computable-expert en criticaster van overheids-ict, René Velwijk, laat in dit opiniestuk weinig heel van de ict-systemen bij UWV. In juni 2019 onthult actualiteitenprogramma Nieuwsuur dat door ict-problemen bij UWV gevangenen onterecht een uitkering krijgen. Veldwijk schetst hoe het systematisch foutloopt bij de uitvoeringsorganisatie: verouderde ict, systemen die doorverwijzen naar de eigen organisatie, geen ingebouwde controle-mechanismen, een dienst die keer op keer blundert door oude Cobol-systemen en een minister die er telkens mee wegkomt.
Veldwijk steekt na een uitgebreide analyse zijn mening niet onder stoelen of banken: ‘De eindeloze reeks (ict-)schandalen laat zien dat we te maken hebben met een organisatie in staat van ontbinding; een organisatie die zichzelf niet meer kan besturen en daardoor evenmin nog bestuurbaar is.’
Volgens hem wachten het ministerie en UWV zelfs gelaten op de volgende rel. ‘Voor arbeidsmigranten, frauderende werkgevers, gedetineerden, enkele ict-bedrijven, maar vooral voor journalisten, is UWV the gift that keeps giving. Voor de rest van Nederland geldt helaas het tegenovergestelde.’ Lees hier het artikel.
2. Gooi die hele blockchain maar weg
Technical evangelist bij LeaseWeb, Robert van der Meulen, tevens Computable-expert van de topics: cloud computing en digital innovation is kritisch over blockchain. In zijn opiniestuk uit februari 2019, Gooi de hele blockchain maar weg, stelt hij dat blockchain in de discussie over een doorbraak van blockchain teveel wordt gekeken naar toepassingen zonder oog te hebben voor technische en organisatorische valkuilen.
‘Blockchain ziet er plausibel uit als je op functioneel niveau naar de mogelijkheden kijkt. Gecentraliseerde registratie van transacties, controleerbare ‘handtekeningen’, het centraal volgen van logistieke processen, allemaal eigenschappen die functioneel en qua waarde-toevoeging mooi kunnen zijn.’ Wat volgens hem vergeten wordt, is de techniek en efficiëntie van het systeem. ‘Als je die twee elementen bij het probleem betrekt- bijvoorbeeld zo’n logistiek proces of centrale transactieregistratie-, zou je bij het ontwikkelen van een nieuwe oplossing dan uitkomen op de blockchain of op iets anders?’, vraagt Van der Meulen zich hardop af.
3. Tien voorbeelden van smart requirements
Drs. Nicole de Swart, requirements-expert voor Reaco Academy en Computable-expert van het topic development, geeft aan de hand van voorbeelden een lesje in het opstellen van ‘smart’ requirements.
Ze legt uit waarom sommige requirements voor verbetering vatbaar zijn en waarom. Requirements voor zowel gebruiker (vertegenwoordiger) als ontwikkelaars en testers moeten begrijpelijk, verifieerbaar en voor één uitleg vatbaar zijn. ‘Dat valt niet altijd mee’, voegt ze toe. Lees hier het artikel met voorbeelden.
4. SQL-vaardigheden kunnen bij grofvuil
‘De relationele database is al klinisch dood, de bijbehorende sql-vaardigheden kunnen naar de afvalberg’, stelt Gijs in ’t Veld. Hij is cto bij Motion10 en Computable-expert voor de topics digital transformation, cloud computing en infrastructuur. In zijn stuk schrijft hij waardoor de relationele database uit de gratie raakt.
‘Moderne softwareoplossingen zijn service-georiënteerd en zeer gedistribueerd, waarbij de systems of record nauwelijks nog van een user interface zijn voorzien maar alleen goede, ’mediated’ api’s hebben die de businesslogica ontsluiten. En maatwerk realiseer je door middel van low-code en integratie bovenop deze api’s. De compositie van deze services ontsloten door api’s vindt dus plaats op een hoger niveau (…) De achterliggende systems of record zullen ondertussen ook gemoderniseerd gaan worden door de leveranciers, waarbij deze ook weg bewegen van de silo en relationele databasegedachte. Mark my words’, aldus In ’t Veld.
Benieuwd naar zijn uiteenzetting over drie ‘enorme problemen’ met de relationele database, lees hier het artikel.