Een groep geselecteerde patiënten haalde gisteren voor het eerst hun medicatiegegevens van hun apotheek op binnen hun persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo). De primeur vond plaats in Asten en Zoetermeer onder toeziend oog van minister Bruins van Medische Zorg.
De gegevensuitwisseling is onderdeel van de zogenoemde gecontroleerde live-gangen van het MedMij Afsprakenstelsel. De resultaten van deze live-gangen moeten inzicht geven in de gebruikservaringen van patiënten en zorgverleners en om ook andere partijen zo goed mogelijk te helpen bij de uitrol en implementatie van pgo’s in Nederland. De minister geeft aan ‘tevreden’ te zijn over de eerste uitrol. ‘Sinds ik minister ben, zie ik hoe belangrijk een veilige en efficiënte manier van gegevensuitwisseling binnen de zorg is. Zeker als dat wat oplevert voor de patiënt. Natuurlijk is dit een eerste stap, maar op deze manier kan het echt een succes worden en een toevoeging zijn voor patiënten en zorgverleners.’
ITvisors ontwikkelde koppelpunt
Voor het eerst in Nederland zijn er nu verschillende pgo’s gekoppeld aan diverse zorgverleners. Het MedMij-koppelpunt (LSP+ genoemd) verbindt de pgo’s via het LSP (Landelijk Schakelpunt) met achterliggende zorgsystemen. Hierbij is in één keer toegang tot drieduizend zorgverleners gecreëerd. In opdracht van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), verantwoordelijk voor het LSP, heeft de Utrechtse it-dienstverlener ITvisors dit koppelpunt gerealiseerd. Als specialist van Intersystems hebben zij op basis van de IRIS for Health-technologie van InterSystems een omgeving ontwikkeld met een autorisatie-en een resource-server en koppelt deze aan het LSP. Verder is de oplossing volledig gebaseerd op de door Nictiz gekwalificeerde datasets voor zorggegevensuitwisseling, zoals medicatie- en huisartsengegevens. Alf Zwilling, hoofd communicatie bij VZVZ, geeft aan dat ook twee apothekersinformatiesystemen bij de koppeling betrokken zijn. In Asten is dit CGM, in Zoetermeer PharmaPartners.
Dienstverlener Zorgaanbieder
Behalve Asten en Zoetermeer gaat er in januari ook in de regio Utrecht gegevensuitwisseling tussen meerdere apotheken en patiënten plaatsvinden. Bij alle drie de live-gangen worden medicatiegegevens uitgewisseld van een apotheek naar geselecteerde groepen patiënten. In Asten vindt de uitwisseling plaats met de pgo van ZorgKluis, in Zoetermeer is pgo Ivido betrokken en in de regio Utrecht worden de gegevens opgehaald via Zorgdoc.
Bij deze drie live-gangen treedt LSP+ op als DVZA (Dienstverlener Zorgaanbieder). De DVZA is een rol die beschreven is in het MedMij Afsprakenstelsel. Om gegevensuitwisseling op de MedMij-manier tot stand te brengen moeten namelijk niet alleen pgo-leveranciers het MedMij-label halen, ook de zorgaanbieders moeten hun ict-systemen (laten) aansluiten op MedMij. Daarvoor wordt nu LSP+, een applicatie van de VZVZ, ingezet. MedMij geeft aan dat het de werking in deze gecontroleerde setting eerst wil beproeven.
Hoe werkt het pgo-LSP-koppelpunt?
Vanuit een beveiligde verbinding komt een pgo-aanvraag voor informatie op de autorisatieserver. Aan de hand van een ‘white list’ wordt nagegaan of de pgo goedgekeurd is door MedMij. Daarna wordt met behulp van de DigiD-toets van Logius de identiteit van de aanvrager en authenticiteit van de aanvraag vastgesteld. Vervolgens gaat de aanvraag naar de resource server die aan de hand van een zorgadressenlijst de betreffende zorgverlener alloceert. Het pgo-bericht wordt omgezet naar een informatieaanvraag via het LSP. Volgens een beproefd proces via een veilige infrastructuur gaan data geautoriseerd van het it-systemen van de op het LSP aangesloten zorgverlener naar de pgo van de aanvrager/patiënt.