Willen we niet elke foto geloven die uit het Russische Kremlin komt, deze foto valt nauwelijks te geloven. Wie het wel gelooft, ziet de Russische president, omringd door functionarissen en zittend achter zijn bureau, en dus ook achter zijn pc met daarop… Windows XP.
Aldus stelt het Britse dagblad The Guardian.
Met andere woorden: Vladimir Poetin werkt op een computer die draait op een besturingssysteem dat zijn introductie beleefde in 2001 en waarvoor sinds 2014 geen beveiligingsupdates uitkomen – wat het nogal kwetsbaar maakt voor hackpogingen.
Opmerkelijk. Van Poetin is bekend dat hij wantrouwend staat tegenover internet (en smartphones), een houding die zelfs zijn weg vindt naar de Russische wet. In mei tekende de president een wetsvoorstel waarmee de overheid een Russia only-internet in de lucht wil brengen compleet met een nieuw domeinnaamsysteem, bedoeld als bescherming tegen (buitenlandse) hacks. En eerder deze maand meldde Reuters dat Rusland – in reactie op Wikipedia – zijn eigen online-encyclopedie aan het optuigen is. Een andere wet, die volgend jaar van kracht wordt, vereist dat alle smartphones, smart-tv’s en computers worden geleverd met vooraf geïnstalleerde Russische software.
Geen half werk, want ingrijpendere stappen dan even een oude Windows-versie upgraden.
Het Kremlin wil overigens niet reageren op deze propagandafoto.
Soms begint een digitale aanval met een foto, herkennen van bepaalde legacy geeft de opening voor een gerichte aanval zoals de lessen in beveiliging leren. Het valt me dus nog mee dat er geen post-it met de wachtwoorden op het beeldscherm van Dell zitten zoals bij de redactie van Computable. Oja, het is niet waar dat Microsoft geen updates meer uitbrengt voor Windows XP terwijl Windows 10 vol zit met spionage software.
Uit de getoonde foto kan ik niet opmaken dat het om XP gaat. Daarvoor is de resolutie te klein. Misschien is het origineel beter, dat weet ik niet. Hoedanook, zet ik grote vraagtekens bij dit bericht.
Het is zoals gezegd, een propaganda-foto, die heel goed bewerkt kan zijn om de stand van de technologie in Rusland te verbergen. Het zou echter ook een XP in een virtual machine kunnen zijn. Zelfs indien het een echte XP zou zijn, er worden wèl nog steeds updates voor (embedded) XP verspreidt, dus onveilig hoeft dat niet te zijn. En tenslotte: eender wie kan een Linux zó optuigen, dat hij nauwelijks van XP te onderscheiden is.
Waarom dit trouwens ‘nieuws’ is, begrijp ik niet. Maar ik ben dan ook geen journalist.
Is het een ‘propagandafoto’ omdat de Guardian dat beweerd?
Putin weet nog wel vanuit zijn KGB-tijd hoe spionage werkt en wil zijn land daarvoor beschermen door eigen software te installeren. Dat andere landen dit niet doen zegt toch wel ietsje meer.
Dikke kans dat die foto over héél iets anders gaat.
“Zie hier, Kameraad Poetin. We zijn ingelogd op de site van de Nederlandse gemeente *********.
Het hacken van hun systeem was uitermate eenvoudig, Kameraad. Want niet alleen heeft deze gemeente – zoals overigens vele andere Nederlandse gemeenten – verzuimd de volgens hun eigen wetten vereiste voldoende beveiliging aan te brengen.
Maar ook, zoals u hier kunt zien, Kameraad Poetin – draait deze gemeente nog steeds WindowsXP. Een verouderde versie van dat Amerikaanse product, waarvoor sinds 2014 geen beveiligingsupdates meer is uitgekomen. Windows XP is dan ook uitermate gevoelig voor hackpogingen. Waarmee men het ons wel heel makkelijk heeft gemaakt! De gemeente had beter moeten weten, maar was drukker met hun multimedia-strategie.
Ik moet toegeven, Kameraad, dat wij hier even niet meer bijkwamen van het lachen over zoveel amateurisme!
En dan wil ik u hier laten zien hoe wij kunnen inloggen op één van de Nederlandse kritieke infrastructuren.”
Heb even ingezoomd. En kan er geen xp in herkennen. Het ziet eruit als de besturingscomputer van een productieproces in een fabriek.
Hmm, eenieder die Microsoft gebruikt voor cruciale systemen, kan beter zijn (of haar) mond houden over veiligheid.
Ik ben mij ervan bewust dat ik met deze uitspraak op een hoop tenen trap. Ik heb vele jaren ervaring met diverse systemen en slechts bij een van die systemen staat al vele jaren veiligheid en stabiliteit ter discussie, bij geen enkel ander OS is dat ooit aan de orde geweest.
Maar ja…. Als makke lammetjes
Dat tenentrappen valt wel mee hoor, Pascal. Wij hebben geen last van jouw beperkte kennis, ervaring en inzicht.