HBO-ICT Windesheim heeft de Computable Award 2019 voor beste ict-opleider gewonnen. De eigenzinnigheid van de opleiding binnen hbo-instelling Windesheim is hiervoor de belangrijkste reden. Ilja Clabbers, opleidingsmanager van de studie, stelt dat de prijs veel positieve reacties van partners oplevert.
Ict-opleidingen hebben de afgelopen jaren een enorme groei meegemaakt, aldus Clabbers. Dit omdat er een enorme vraag is naar afgestudeerde ict’ers. Ondanks de groei is Windesheim volgens hem in staat gebleken de kwaliteit te handhaven, voldoende docenten aan te trekken en iedere keer weer maatschappelijke projecten uit te voeren. Clabbers: ‘Samen met de regio maken we zo een prachtige opleiding. Extra bijzonder is het dat we ondanks de massa (meer dan 1700 studenten) heel veel persoonlijke aandacht kunnen bieden’. Hij roemt met name de eigenwijsheid van de opleiding binnen Windesheim en het feit dat de opleiding hier ook de ruimte voor krijgt.
Data science
Clabbers is alweer druk met het opnieuw een plek geven van zo’n 540 eerstejaars in voltijd en deeltijd. Ook geeft hij aan dat er een nieuwe losse module gevolgd kan worden op het gebied van data science. Deze module is gericht op werkende ict’ers, maar ook op de Windesheim-alumni. Aan hen heeft de opleiding ook echt de winst te danken, aldus de opleidingsmanager. ‘We hebben de Computable Award gewonnen door de stem van onze studenten en onze senior partners. Lijkt logisch dat je met veel studenten veel stemmen krijgt, maar het is toch voor ons een bevestiging geweest dat ze ook de moeite nemen om te gaan stemmen, want stemmen kostte wat meer moeite dan een muisklik.’
Danger Zone
Clabbers geeft aan dat hij eigenlijk met name naar het Beatrix Theater in Utrecht kwam, omdat hij vol goede moed was dat Danger Zone, genomineerd voor ICT-project van het Jaar in het Onderwijs, in de prijzen zou vallen. Dit project werd uiteindelijk tweede. ‘Het was schrikken dat meteen als eerste categorie Opleider van het Jaar naar voren kwam en we die prijs ook daadwerkelijk wonnen. Dat hadden we eigenlijk helemaal niet verwacht. We kwamen eigenlijk voor het andere project. De avond was wel meteen geslaagd zo.’
De opleidingsmanager stelt dat de prijs veel positieve reacties opleverde vanuit partners. Zo heeft de opleiding bestaande samenwerkingen kunnen uitbreiden en daagt de ict-opleider nu ook partners uit een nominatie af te dwingen voor volgend jaar. ‘Er zijn weinig prijzen in de ict en iedere prijs levert hoe dan ook nieuwe energie op’, zo meent Clabbers.
Grenzen verleggen
Ook volgend jaar wil de opleidingsmanager weer zeker meedingen naar awards. ‘We hebben mooie projecten op het gebied van ict en onderwijs, ict en overheid en ict en zorg. It’ers vergeten nog wel eens trots te zijn op hun werk en alles voor vanzelfsprekend te nemen. Mooie basishouding, maar af en toe even uit je comfortzone kan geen kwaad. Dat is ook de basis die we studenten leren: doe waar je goed in bent, maar probeer ook je grenzen op te rekken’, besluit hij.