Het is vanaf deze week mogelijk eenvoudig te checken of websites en mailservers voldoen aan de nieuwe beveiligingsrichtlijnen voor het versleutelingsprotocol TLS. Het publiek-private samenwerkingsverband Platform Internetstandaarden heeft daartoe zijn onlinetool geactualiseerd met de nieuwe TLS-richtlijnen van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).
Transport Layer Security (TLS) is een veelgebruikt protocol voor versleutelde communicatie tussen twee computersystemen: een client en een web-, mail- of vpn-server. Er zijn vier TLS-versies in gebruik.
Na het eerste kwartaal van 2020 ondersteunen de meeste webbrowsers enkel nog de twee recentste versies van TLS (versies 1.2 en 1.3). In Firefox is dit nu al het geval. Websites die niet een van deze nieuwe versies ondersteunen, worden daardoor onbereikbaar. Mailservers die niet een van deze versies ondersteunen, vallen meestal terug op onversleuteld e-mailverkeer, wat onwenselijk is.
Nieuwe richtlijnen
Het wegvallen van ondersteuning aan oude versies van TLS was voor het NCSC afgelopen april aanleiding de beveiligingsrichtlijnen te vernieuwen. De vorige stamden uit 2014. De richtlijnen hebben betrekking op de wijze waarop je de TLS instelt voor websites en e-mail. Het gaat daarbij onder meer om de inzet van aanvullende beveiligingsmethodes: https-versleuteling voor websites en StartTLS en Dane voor mailservers.
Voor organisaties is het niet gemakkelijk om te achterhalen of zij zich aan de richtlijnen van het NCSC houden. Het Platform Internetstandaarden biedt daartoe al langer een online-controletool op de site Internet.nl. Deze tool is sinds deze week aangepast, zodat je kunt checken of een web-, mail- of vpn-server voldoet aan de nieuwe richtlijnen.
HTTPS, StartTLS en Dane
De tool controleert TLS-configuraties voor websites en mailservers. Websites checkt hij aan de hand van de https-versleuteling. De configuratie van mailservers gebeurt aan de hand van beveiligingsmethodes StartTLS en Dane. StartTLS is een protocol bovenop TLS, voor aanvullende versleuteling van e-mailverkeer dat via TLS wordt overgedragen. Dane staat voor DNS-based Authentication of Named Entities, een techniek waarmee clients een certificaat kunnen authenticeren op basis van het Domain Name System (DNS).
Bij het Platform Internetstandaarden zijn diverse internetpartijen en overheden betrokken, zoals hostingstichting DHPA, ECP Platform voor de Informatiesamenleving, Forum Standaardisatie, ISSPConnect, het ministerie van Economische Zaken, het NCSC, RIPE NCC, SIDN, Surfnet en de Vereniging van Registrars. Het platform heeft de doelstelling om het gebruik van moderne internetstandaarden te vergroten en internet daarmee toegankelijker, veiliger en betrouwbaarder te maken.