Pacmed heeft samen met het Amsterdam UMC de Computable Award 2019 voor het beste zorgproject gewonnen. De prijs is uitgereikt voor de samenwerking omtrent het inzetten van machine learning op de intensive care. Wouter Kroese, medeoprichter Pacmed, noemt de award een stimulans voor innovatie.
Pacmed heeft samen met het Amsterdam UMC software ontwikkeld die helpt bij het veilig en adequaat ontslaan van patiënten van de intensive care (ic). Deze software is ontwikkeld op basis van de grote hoeveelheden data die continu op de intensive care verzameld worden door medische expertise, te combineren met machine learning. De software voorspelt voor de individuele patiënt, op basis van honderden kenmerken, wat het risico is op heropname of ongewenst overlijden na ontslag van de ic naar een gewone afdeling. De software helpt intensivisten een feitelijk onderbouwde en op maat gemaakte beslissing te maken rondom ontslag. Zo worden heropnames en ongewenste overlijdens voorkomen. Daarnaast hoeven patiënten niet onnodig lang op de ic te blijven. Dit komt de patiënten ten goede en draagt bovendien bij aan het benutten van de beperkte ic-capaciteit.
Machine learning-apps
Kroese vindt het geweldig voor Pacmed en het Amsterdam UMC dat ze de Computable Award gewonnen hebben. ‘Het is een erkenning van het belang om innovatieve partijen samen te laten werken met artsen en onderzoekers om ervoor te zorgen dat machine learning-applicaties in de zorg op een zorgvuldige en wetenschappelijk valide manier ontwikkeld worden en daar worden ingezet waar ze van grootste waarde zijn voor patiënt en zorgverlener.’
Hij noemt de prijs bovendien een stimulans voor de samenwerking tussen Pacmed en het Amsterdam UMC. Zo geeft hij aan dat deze samenwerking heeft geleid tot ontslagsoftware die op verschillende internationale congressen gepresenteerd is en gevalideerd is in samenwerking met CZ en ETZ. Ook zijn met meerdere academische en STZ-ziekenhuizen implementatietrajecten met de software gestart.
Tienjarige samenwerking
Kroese geeft aan dat beide partijen een tienjarige samenwerking hebben opgezet omtrent onderzoek en ontwikkeling van beslissingsondersteunende software. Ook zijn er ontwikkeltrajecten gestart voor nieuwe modules die zullen leiden tot persoonlijke ic-zorg waarbij de beperkte capaciteit op de ic daar wordt ingezet waar die van grootste waarde voor patiënten is. ‘Wij hopen dat de prijs ziekenhuizen nog meer zal stimuleren om samen te werken met elkaar en met partijen als Pacmed’, spreekt Kroese uit.
Computable Awards 2020
De medeoprichter van Pacmed zou volgend jaar graag opnieuw de Computable Award voor beste zorgproject winnen. ‘Dit zou dan bijvoorbeeld kunnen voor onze samenwerking in de acute eerstelijnszorg. Met een groot consortium ontwikkelen en implementeren wij daar beslissingsondersteunende software die ervoor zorgt dat patiënten met de juiste mate van spoed naar een huisartsenposten gestuurd worden. Deze software verbetert de veiligheid van de spoedzorg en zorgt ervoor dat patiënten niet onnodig (met spoed) naar de huisartsenpost komen. Dit is prettig voor patiënten en ook essentieel om een oplossing te bieden voor de grote uitdagingen rondom capaciteit en personeel in de acute zorg’, besluit hij.