De politie werft 145 nieuwe fulltime medewerkers voor de teams die digitale criminaliteit opsporen. Dit betekent een verdubbeling van de capaciteit van deze teams. Dat meldt plaatsvervangend korpschef Henk van Essen in het AD van vandaag.
De 145 nieuwe rechercheurs worden verdeeld over de elf eenheden van de Nationale Politie: tien regio’s en de landelijke eenheid. Elke regio heeft zijn eigen cybercrimeteam, dat na uitbreiding telkens ongeveer twintig rechercheurs telt. Het team High Tech Crime van de landelijke eenheid krijgt er vijftig rechercheurs bij.
De cybercrimeteams houden zich naast opsporing ook bezig met preventie en verstoring van criminele praktijken. Volgens Van Essen spelen data bij deze taken vrijwel altijd een belangrijke rol. Zo zou bij het onderzoek naar een van liquidaties verdachte motorclub meer dan vijftig terabyte aan gegevens worden geanalyseerd. ‘Data zijn je vriend, want je kunt ongelooflijk veel verbanden leggen, maar ook je vijand’, aldus de politiechef in het AD.
Data-analisten
De politie is vooral op zoek naar data-analisten. Dat deze functiegroep over het algemeen hogere salariseisen heeft dan ‘normale’ dienders, hoeft volgens Van Essen geen probleem te zijn. De komende zeven jaren gaan zeventienduizend agenten met pensioen en deze zou je kunnen vervangen door minder mensen met een hoger salaris, is zijn redenering. ‘Zo’n specialist bespaart ook weer werk.’
Elke politie-eenheid heeft sinds begin 2019 een eigen rechercheteam dat zich richt op cybercrime. Ze doen niet alleen regionaal speurwerk, maar hebben ook een regio-overstijgend specialisme, zoals ceo-fraude. ‘Zo bouwen ze daar kennis op waar het hele land iets aan heeft’, zegt Van Essen.
Vrijwillige ict’ers
Eind december 2018 begon de politie in het bedrijfsleven bovendien een actie voor de werving van vrijwillige ict’ers. Hun werd gevraagd om bijvoorbeeld een dag in de week hun ict-baan te verruilen voor speurwerk naar cybercrime. Vanuit het bedrijfsleven werd enthousiast gereageerd.
Een halfjaar daarvoor stelde minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ook al voor om vrijwilligers in te zetten bij de opsporing van cybercrime. Dit gebeurde na een eerste proef met ict-vrijwilligers bij de eenheid Noord-Nederland.
Nogal wrang om te merken dat de politie haar prioriteiten niet echt op orde lijkt te hebben. 145 mensen bij anti-cybercrime maar als het om blauw op straat gaat heeft men de zaken minder op orde. Er worden zelfs al taken door politie (tijdelijk) afgestoten omdat ze te weinig mensen hebben. Zware criminaliteit in de grote steden groeit hierdoor weer en het aanpakken van kleine criminaliteit door tieners wordt naar achteren geschoven zodat die kunnen uitgroeien naar volleerde zware criminelen.
Door het invoeren van hetzelfde programma als Portugal qua het aanpakken van de drugsproblematiek kan deze verregaand ingedamd worden zodat de negatieve druk op de samenleving en het bijzonder de politie kan worden verminderd zodat deze meer armslag krijgt om haar taken uit te voeren.