De Chinese overheid gaat zijn computers en software zoveel mogelijk uitrusten met chips, onderdelen en software van eigen bodem. Over drie jaar al zou alle Amerikaanse technologie uit de machines moeten verdwenen zijn. Dat schrijft de Financial Times.
Naar schatting zou het gaan om zowat twintig tot dertig miljoen computers die opgesteld staan bij overheidsinstanties en publieke instellingen. Vooral Amerikaanse bedrijven als Dell, HP en Microsoft zouden door de beslissing geraakt worden.
Het lijkt er op alsof China hiermee de Amerikaanse boycot van bepaalde Chinese bedrijven (zoals Huawei) wil vergelden. Daarnaast wil het bedrijf ook minder afhankelijk zijn van buitenlandse technologie. Er bestaat bijvoorbeeld al een ‘Chinese government Edition’ van Windows 10, maar de Chinezen willen nog verder gaan en volledig overschakelen op de Chinese Linux-variant Kylin OS.
Concreet moet tegen volgend jaar al dertig procent van de desbetreffende apparatuur vervangen zijn. Tegen 2021 moet daar nog eens vijftig procent bijkomen. Tegen 2022 de resterende twintig procent.
Net vandaag kondigde de Chinese afdeling van de Britse chipfabrikant ARM aan dat het werkt aan een eigen ai-chip en microarchitectuur. De meerderheid van de aandelen van deze divisie zitten bij Chinese investeerders.