Als Europa bij wijze van spreken Chinese hardware aan banden wil leggen, dan is er een groot probleem. Voor China is dat vanzelfsprekend een stuk makkelijker. Moet Europa weer meer in gaan zetten op eigen maakindustrie, of is dat echt achterhaald?
De Chinese overheid gaat regels instellen voor het gebruik van buitenlandse apparatuur en software binnen overheidsinstanties en andere openbare instellingen. Het doel is om alle, buiten China vervaardigde apparatuur en software binnen de komende drie jaar te vervangen, aldus de Financial Times.
Dit zou een grote impact kunnen hebben op bedrijven uit de VS en Korea. Hoe Taiwan hier in staat, vermeldt het artikel helaas niet.
In 2020 moet 30 procent van de apparatuur en software vervangen zijn, in 2021 de volgende 50 procent en in 2023 de laatste 20 procent van de 100 procent die het nu is.
De vraag is natuurlijk of dit zal lukken voor China, maar met het op Linux gebaseerde Kylin OS en het grote aantal hardwarebouwers in het land, zou het zomaar eens kunnen slagen.
Ons kleine hoekje op deze aardkloot zou dat niet lukken omdat we vrijwel alles elders uitbesteden. De vraag rijst echter of Europa weer meer een eigen maakindustrie moet hebben.