Het merendeel van de organisaties, 66 procent, is niet op de hoogte van de mogelijke risico’s rondom het gebruik van saas-oplossingen. Klanten onderzoeken de potentiële risico’s zelden en saas-leveranciers nemen nog nauwelijks het initiatief oplossingen te ontwikkelen.
Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht samen met datacenterdienstverlener ACC ICT uit Nieuwegein. Nadruk van het onderzoek lag bij de perceptie rondom veiligheid en beschikbaarheid van saas-oplossingen bij zowel leveranciers als gebruikers. Meer dan 120 bedrijven (gebruikers) werd gevraagd naar de mogelijke risico’s rondom het gebruik van saas-oplossingen. In 2010 werd al eerder onderzoek gedaan naar de mogelijke risico’s en oplossingen bij een faillissement van een saas-leverancier. Nu, negen jaar later, wordt er nog nauwelijks aandacht aan deze risico’s besteed, zo blijkt uit nieuwe resultaten. Klanten onderzoeken de potentiële risico’s zelden en saas-leveranciers nemen nog nauwelijks het initiatief oplossingen te ontwikkelen.
Continuïteit in gevaar
Anno 2019 worden volgens de onderzoekers steeds meer belangrijke bedrijfsprocessen ‘saas’ gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn crm-software, boekhoudsoftware en software voor projectmanagement. De rapporteurs stellen dat afnemers de volgende risico’s niet duidelijk op het netvlies hebben: bedrijven zijn geen eigenaar van de software, ze hebben geen toegang tot de eigen data en ze hebben geen invloed over waar en bij wie de data terecht komt. Dit is volgens Paul Bijleveld, eigenaar van ACC ICT een groot risico voor de eigen operationele en financiële bedrijfsprocessen. Ook wijst hij op mogelijke aansprakelijkstellingen omtrent privacy (AVG) en weglopende klanten. De financiële consequenties zijn daarnaast vooraf vaak niet in te schatten.
Rol saas-leveranciers
Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste saas-leveranciers zich niet verantwoordelijk voelen. De bewustwording en daarmee de eis om continuïteitsoplossingen te implementeren, zal dus volgens de rapporteurs vooral vanuit klanten moeten komen. Een derde van de klanten heeft deze bewustwording inmiddels wel. Daarnaast geven saas-leveranciers aan dat een certificering voor bedrijfscontinuïteit zeker van toegevoegde waarde is. Met een dergelijke certificering kunnen saas-leveranciers die continuïteitsoplossingen omarmen zich onderscheiden. Groot voordeel voor klanten is dat ze de keuze krijgen zichzelf wel of niet te beschermen tegen de effecten van faillissementsrisico’s.