Brancheorganisatie NLdigital, (de nieuwe naam van Nederland ICT) ziet de invoering van een vrouwenquotum als een noodzakelijk stap vooruit. Directeur Lotte de Bruijn zou graag zien dat de ict-sector de eerste sector in Nederland is die de doelstellingen van meer vrouwen aan de top, haalt.
Dat blijkt uit een reactie van NLdigital op nieuwe ontwikkelingen rondom het instellen van een vrouwenquotum in de top van Nederlandse bedrijven. De Tweede Kamer stemde 3 december 2019 in met een advies van de SER om een quotum in te voeren voor vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven.
In de toekomst moet de raad van commissarissen van deze bedrijven voor tenminste 30 procent uit vrouwen bestaan. NLdigital ziet een quotum als een noodzakelijke stap vooruit.
‘Een quotum dwingt ons om kleur te bekennen en zal beter zichtbaar maken waar de echte knelpunten voor meer diversiteit zitten en dus wat we er aan kunnen doen. Wij gaan bedrijven helpen om vrouwen beter door te laten stromen naar de top’, schrijft de branche-organisatie.
Het tekort aan vrouwen in de ict kent volgens de brancheorganisatie allerlei oorzaken. Er wordt dan ook gekeken naar meerdere oplossingen. ‘We kiezen ervoor om ons te richten op onder meer de doorstroom van vrouwen binnen organisaties. Wij kunnen op dit vlak de meeste waarde toevoegen’, stelt De Bruijn.
1 op de 10 ict-studenten is vrouw
Volgens de brancheorganisatie bestaat de sector ‘slechts’ voor zeventien procent uit vrouwen’ en is maar één op de tien ict-studenten een vrouw. Om het quotum te halen is er dus werk aan de winkel. ‘De basis van het probleem is de lage instroom van vrouwen in de digitale sector. Dat begint al in het onderwijs, waar over het algemeen te weinig aandacht is voor digitale geletterdheid en meisjes te weinig worden gestimuleerd hun digitale skills verder te ontwikkelen. Dat werkt door in een lage instroom in het beroepsonderwijs en technische studies.’
Volgens NLdigital zijn er al veel goede initiatieven om deze problemen aan te pakken, zowel van digitale bedrijven als van specifieke ngo’s. De organisatie is zelf ook bij veel initiatieven betrokken, maar er moet nog een schepje bovenop.
‘Het blijkt dat de uitstroom van vrouwen die in onze sector werken bovengemiddeld hoog is. Daarnaast stromen vrouwen minder makkelijk door naar de top van de organisatie. Voor dat onderdeel van het probleem zien we een rol weggelegd voor onszelf.
Gender data gab
Directeur Lotte de Bruijn, die in september 2019 tijdens de Avond van de Digitale Economie 2019 een lans brak voor dit onderwerp (zie video) wijst ook op de noodzaak van de invloed van vrouwen op productontwikkeling.
De basis van de manier waarop bedrijven gerund worden en de diensten en producten die ontwikkeld worden wordt volgens velen nog altijd te veel door mannen bepaald. Ze stelt dat ict’ers de architecten van de digitale samenleving zijn en de ontwerpen die gemaakt divers moeten doordat door vrouwen meer diverse producten en diensten ontstaan die voor iedereen werken.
Ze wijst daarbij op het zogenoemde ‘gender data gab’, dat duidt op eenzijdige ontwikkeling en onderzoek van nieuwe producten vanuit een mannelijk perspectief. Daardoor zouden volgens onderzoeken die De Bruin aanhaalt vrouwen het bijvoorbeeld kouder hebben op kantoor omdat de gemiddelde temperatuur is afgestemd op de metabolisme van de man. Ook zouden vrouwen grotere risico’s lopen om gewond te raken bij een auto-ongeluk omdat bij tests rekening wordt gehouden met gewicht, lengte en spiermassa van mannen, schetst ze als tweede voorbeeld. Dit zou ook gelden voor de manier waarop technische producten en diensten worden ontwikkeld.
Doel
Het uiteindelijke doel is om richting het jaar 2025 van de huidige twintig procent vrouwen in topposities te groeien naar dertig procent. Op de langere termijn moet de man-vrouwverhouding fifty-fifty zijn en moeten de grootste bedrijven verplicht worden hier een plan voor op te stellen. We hebben het lang genoeg geprobeerd en ze ziet ook de controverse rondom het plan, maar ‘zonder quotum kan de balans niet bereikt worden’, stelt De Bruijn.
Daarom organiseert NLdigital op 23 januari het event Diversiteit in de IT #hoedan?. Daar vertellen leden en experts wat hun ervaringen zijn met het vergroten van het aantal vrouwen in de top van de organisatie.
Persoonlijk ben ik voorstander van beoordeling op basis van kwaliteit..
@R.J. Tuijnman …. ik deel je mening.
Niets tegen vrouwelijke collega’s, ongeacht de positie, maar als bedrijf/organisatie heb je uiteindelijk nog steeds meer aan een bekwame man dan onbekwame vrouw.
Ook interessant in deze context is hetgeen nu op de Technische Universiteit Eindhoven afspeelt rondom het vrouwenquotum. Daar loopt nu zelfs een discussie of het stellen dat je alleen maar vrouwen aan wil nemen op bepaalde posities geen vorm van discriminatie is.
Volgens mij is het beter, om de beste mens voor een positie te hebben, ongeacht geslacht, seksuele voorkeur, of religie.
Juist het soort stellingen over een vrouwen quotum werkt m.i. discriminatie in de hand.
@Pa Va Ke: In het stuk werd ook gememoreerd dat het aanbod erg laag was. Dat verhoog je niet met een verplicht quotum. Sexe heeft niets met kwaliteit te maken. Is de beste een vrouw: prima! aannemen! Maar is ze dat niet? Jammer maar helaas, anders loopt de kwaliteit van de ICT-sector met sprongen achteruit doordat er alleen maar matig gekwalificeerden worden aangenomen, louter op basis van sexe. Straks willen ze ook nog een quotum mensen met het syndroom van down… Zijn we helemaal in de aap gelogeerd…
Dit krijg je als je cultuurmarxisten aan het roer laat in universiteiten die vervolgens zichzelf op de kaart willen gaan zetten met wetenschappelijk ogende edoch dogmatische argumentering over hoe zij de samenleving willen sturen. Hun idee van een maakbare samenleving raakt steeds meer in zichzelf verstrikt omdat de praktijk zwaar afwijkt met de theorieën.
De feiten spreken voor zich. De (westerse) landen waar het meeste aan rechten voor vrouwen worden gedaan hebben ook de minste vrouwen in met name technische vakken. Niemand houd ze tegen maar toch willen ze zelf er niet aan omdat de meesten iets anders willen. Daar is niets mis mee.
Als je quota in gaat stellen kan tot gevolg hebben dat er andere voorwaarden gaan gelden voor de mensen die via verplichte quota’s moeten worden aangetrokken. Meer loon, minder uren of andere betere randvoorwaarden? Dan mag je in de toekomst flink wat rechtszaken verwachten van mannen die minder verdienen dan vrouwen en hetzelfde werk uitvoeren. Andersom gebeurt er op dit moment niet omdat alle verhalen over dat vrouwen minder verdienen dan mannen propaganda is waarbij er gesjoemeld wordt met de statistieken en een totaalbeeld bewust verborgen wordt gehouden omdat dit niet in de agenda past van de mensen die moeten leven van ‘gender studies’.
ik ben een voorstander van vrouwenquotum bij metselaars, straatenmakers, vuilnisophalers, putjescheppers, loodgieters, betonvlechters en crash test dummies.
zo laat de dames maar komen 🙂