De cloudmarkt blijft zich voorspoedig ontwikkelen en laat geen tekenen van een afkoeling zien. Andrew Jassy, topman van Amazon Web Services (AWS), is dan ook ‘behoorlijk tevreden’ over de groeicijfers van AWS.
In het derde kwartaal van dit jaar nam de omzet van dit Amazon-onderdeel met 35 procent toe vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De omzet groeide naar negen miljard dollar. Op jaarbasis betekent dit een omzet van 36 miljard dollar (op basis van ‘run rate’).
Tijdens een bijeenkomst op AWS Re:Invent lichtte Jassy zijn tevredenheid toe. Dat Microsoft Azure sneller groeit, deert hem weinig. Een groeipercentage zegt pas wat als je naar de basis kijkt, de omzet in de vorige periode. Omdat AWS twee keer zo groot is als zijn belangrijkste concurrent, is de snellere groei van Azure geen reden tot verontrusting. Want als wordt gekeken naar het bedrag in dollars waarmee de omzet van AWS het afgelopen kwartaal is gegroeid, dan maakt AWS zelfs een grotere sprong dan haar concurrentie. Matt Garman, vicepresident AWS, zegt desgevraagd dat AWS overal ter wereld behalve in China marktleider is, ook in Europa.
Aanwas
Volgens Jassy groeit de cloudmarkt om twee redenen. Naast de aanwas van nieuwe bedrijven en instellingen die overgaan naar de cloud, stijgt de omzet bij bestaande klanten. Veel bedrijven hebben eerst ervaring willen opdoen met de migratie van applicaties naar de cloud. Stap voor stap worden meer workloads naar de cloud gebracht. Eerst gebeurt dit met applicaties die daar het meest geschikt voor zijn. Als klanten de smaak te pakken hebben, volgen meer workloads. Gaandeweg komen de meer complexe migraties aan de beurt. Het tempo waarin dat gebeurt, verschilt per bedrijf.
Jassy vindt het lastig te voorspellen hoe snel klanten workloads overzetten. Feit is dat thans nog maar drie procent van alle workloads in de cloud wordt gedraaid. Dat impliceert een groeipotentieel. Bovendien lanceert AWS alleen al tijdens zijn jaarlijkse ‘top’ in Las Vegas tientallen nieuwe diensten die het voor bedrijven aantrekkelijk moeten maken meer in de cloud te gaan doen.
Grootste rem
Overigens is niet de techniek maar de interne organisatie de grootste rem op de digitale transformatie en de daarbij behorende overgang naar de cloud. Voorwaarde is volgens Jassy de rol van de ondernemingsleiding en het hogere kader. Die moeten overtuigd zijn van het belang van de cloud. Het topmanagement moet wat dat betreft op één lijn zitten. Een goede afstemming is cruciaal. Als op het hoogste niveau de overtuiging ontbreekt, dan zie je vaak stagnatie. En volgens Jassy hoeft er maar weinig te gebeuren of het tempo naar de cloud vertraagt. ‘Zijn er problemen dan moeten die snel op tafel komen’, adviseert de AWS-topman. Zijn tweede advies is met agressieve doelstellingen te komen. De ondernemingsleiding moet daarin het voortouw nemen.
Volgens Jassy heeft Jaimie Miller als cfo van het industriële conglomeraat General Electric (GE) laten zien hoe het moet. Deze vrouw riep haar managers bijeen en vroeg hen snel met applicaties te komen die naar de cloud konden. De eerste reactie was negatief. Veel managers sputterden tegen. Ze vonden het een vreselijk idee en twijfelden of dat wel kon. Miller trok zich niets aan van dit verzet en zei dat vijftig applicaties per direct over moesten. Toen bleek dat deze operatie een succes was en de innovatie versnelde, raakte iedereen enthousiast. De ideeën stroomden binnen. Het vliegwiel kwam op gang. Jassy: ‘Zonder een duidelijke doelstelling was dit nooit gebeurd.’
Hij signaleert dat sommige bedrijven lange tijd ‘met de tenen in het water blijven staan’ zonder dat er veel vooruitgang is. Soms wordt de hoogste leiding verkeerd ingelicht. Jassy vertelde dat hij onlangs via een vriend van een vriend in contact kwam met het management van een bedrijf op gebied van levenswetenschappen. De top had de indruk dat volop de vruchten van de cloud werden geplukt. ‘Waarom doen jullie zo weinig met de cloud?’, vroeg Jassy aan de topman. Deze had ten onrechte de indruk dat zijn bedrijf heel actief was. Daarop kwam de man die verantwoordelijk was voor de it-infrastructuur de directiekamer binnenwandelen. Hij zei dat bij wijze van experiment wel drie á vier workloads werden gedraaid. Jassy reageerde door te stellen dat dit niets voorstelt. De les die hieruit is te trekken, is dat het topmanagement duidelijke doelstellingen moet formuleren en zich van de voortgang op de hoogte moet houden. Verder dient te worden voorkomen dat de cloudtransitie al schipbreuk lijdt voordat de operatie goed en wel is begonnen. Kies daarom eerst voor applicaties die gemakkelijk naar de cloud zijn te brengen. En bedenk goed dat niet-technische problemen vaak de grootste bottleneck vormen.
Bouwvakkers
Daarnaast is belangrijk dat medewerkers worden getraind in het gebruik van de cloud. Opvallend is dat Jassy in dit verband niet de term ‘ontwikkelaars’ gebruikt maar over ‘bouwers’ spreekt. Kortom, niet over architecten die een bouwtekening maken maar over bouwvakkers die het huis bouwen. Dit is allerminst een verspreking.
AWS ziet een nieuwe categorie van klanten ontstaan die applicaties op basis van standaard-bouwblokken maken en gebruik maken van de standaarddiensten die AWS biedt. De klanten naaien al die blokken en diensten als het ware aan elkaar. Ze kunnen daardoor sneller naar de cloud en accepteren een geringere flexibiliteit. Daartegenover staan klanten die minder bouwblokken gebruiken en meer maatwerk doen. Technisch zijn zij meer betrokken. Ze verdiepen zich in de achterliggende technologie waardoor hun oplossingen flexibeler kunnen zijn. Veel klanten van het eerste uur waren starters zonder ‘legacy’. Maar veel toekomstige groei komt van middelgrote bedrijven die standaarddiensten gebruiken.
Verandering
Jassy verwacht ook veel groei van de hybride markt, bedrijven die zowel in de cloud als on-premise werken met eigen datacentra. Met name productiebedrijven willen graag workloads dicht bij de fabriek in eigen datacentra draaien. Dat kan wel tien tot vijftien jaar duren voordat daar verandering in komt. Voor die categorie werd deze week AWS Outpost gelanceerd. Outpost biedt volledig beheerde en te configureren racks van hardware die speciaal door AWS is ontworpen. Klanten kunnen hun workloads in eigen datacentra (on-premise) draaien en naadloos verbinden met AWS-diensten in de cloud. Daarbij kunnen ze op de door hen vertrouwde manier blijven werken. Ze kunnen ook hun huidige infrastructuur blijven gebruiken. Jassy: ‘Voordeel is dat van dezelfde AWS-diensten, api’s, toolsets en hardware is te profiteren als bij de cloud.’