De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de aanbesteding GT Software Broker stopgezet. Er bleken te veel onduidelijkheden bij gemeenten en marktpartijen te bestaan, met name over de rol van de broker die voor de standaardsoftware zou moeten zorgen. Het projectteam voert voor 1 maart een herijking uit.
Bij de VNG lopen op it- en telecomgebied een aantal mega-tenders waarbij gemeenten en lokale overheidsdiensten gezamenlijk optrekken. Niet alleen moet deze krachtenbundeling leiden tot een goedkopere inkoop van it- en telecom-middelen, ook verwachten de deelnemers er beter door te kunnen samenwerken.
Begin dit jaar is het project GT Software van start gegaan. Het project heeft tot doel het beschikbaar stellen van een dienst aan de deelnemers – gemeenten en gemeentelijke deelnemingen – waarmee zij standaardsoftware kunnen bestellen. Voor deze dienst zou via de aanbesteding een softwarebroker worden geselecteerd die alles rond de inkoop van de gevraagde standaardsoftware en afhandeling van de bestellingen kan regelen.
Herijking
VNG meldt in een verklaring dat deze constructie te veel vragen en onduidelijkheden oproept. Met name bij kleinere gemeenten die niet gewend zijn standaardsoftware via een broker in te kopen. Dit gebeurt al wel bij veel grote gemeenten.
Daarnaast dacht een aantal gemeenten dat door het in zee gaan met zo’n softwarebroker de verplichting vervalt om geen standaardsoftware te hoeven aanbesteden. ‘Ze willen juist op dit vlak ontzorgd worden. Maar de juridische grondslag hiervoor vervalt niet’, licht een woordvoerder van VNG toe.
Hij stelt dat de VNG de risico’s te groot vond worden om de aanbesteding GT Software tot een goed einde te brengen. Daarom is de procedure stopgezet. Wel heeft het projectteam geconstateerd dat er nog steeds goede kansen zijn om de doelstellingen van het project GT Software te behalen. Daarom krijgt het team de kans om voor maart volgende jaar een herijking van het project uit te voeren. ‘Ook omdat er veel belangstelling is vanuit de gemeentes. We zaten ruim boven de honderd aanmeldingen’, stelt de zegsman.