Door een bug in Android zijn cybercriminelen erin geslaagd om logins van bankapps te stelen. Dat meldt het beveiligingsbedrijf Promon. De hackers buiten de bug uit door valse apps te ontwikkelen en in de Play Store aan te bieden. Google had niks in de gaten.
Strandhogg. Zo noemt het Noorse Promon, een partner van OneSpan, de bug in Android die het vond, samen met het Amerikaanse Lookout. De fout laat aanvallers toe vervalste login-schermen te bouwen die daarna in legitieme apps kunnen opduiken. Op die manier kunnen ze data verzamelen. Als alle gegevens binnen zijn, worden gebruikers gevraagd om bepaalde toestemmingen te verlenen aan de malafide app. Daarna worden ze naar de legitieme app doorgestuurd en lijkt het alsof er niks gebeurd is.
Meer dan zestig banken zouden op de ‘hitlist’ van de aanvallers staan. Volgens Promon is het de eerste keer dat ze deze aanvalsmethode ziet. De fout zou hem in de manier zitten waarop Android multitasking afhandelt. Naast de Strandhogg-fout zetten de criminelen een variant in van Bankbot, een gekende kwaadaardige app om geld af te troggelen van gebruikers.
Google zelf heeft naar eigen zeggen alle besmette apps uit de Google Play-winkel gehaald. Volgens Promon echter zit de bug diep in Android verscholen en is deze aanvalsmethode zelfs in Android 10 nog altijd mogelijk.
Strandhogg verwijst naar een tactiek van de oude Vikingen, waarbij kustgebieden werden geplunderd en de bewoners aldaar werden gegijzeld.